Prijava

Vaša prijava

Županijski vatrogasci u dva dana odradili 305 intervencija zbog poplava, a pomagali su i u Karlovačkoj županiji

[]

Na području Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije u 2022. godini zabilježeno je oko 2 400 vatrogasnih događaja, a od čega je bilo 1 114 požara, rečeno je na godišnjoj skupuštini Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije održano jučer u Svetom Ivanu Zelini. Najviše intervencija u prošloj godini bilo je na operativnom području Velika Gorica, njih 477, slijedi Jastrebarsko s 266, Ivanić Grad s 265 te Samobor s 259 vatrogasnih događaja.

– Možemo biti zadovoljni s prošlom godinom jer smo ostvarili sve zacrtane planove, od nabave vozila i opreme, a brojni naši vatrogasci završili su osposobljavnje – istaknuo je predsjednik županijske Vatrogasne zajednice, Slavko Povrlišek, na godišnjoj skupštini.

Godišnja skupština Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije – Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Unazad dva tjedna, županijski vatrogasci bili su fokusirani na obranu od poplava. Više od tisuću vatrogasaca u dva dana odradilo je 305 intervencija na području Zagrebačke županije.

– Bilo je tu obrane od poplave, sanacija stambenih i gospodarskih objekata, ispumpavanje vode, izrada zečjih nasipa, preventivno djelovanje na poručju Pisarovine i Pokupskog, a najviše smo imali intervencija na području Vrbovca i Svetog Ivana Zeline – rekao je zapovjednik zajednice, Dario Kezerić.

Foto: Velikogorički vatrogasci na prvoj liniji obrane od poplava u Karlovačkoj županiji/JVP Velika Gorica

Na dislokaciji u Karlovačkoj županiji boravilo je ukupno 35 vatrogasaca s 12 vozila i to iz Velike Gorice, Svete Nedelje, Samobora i Jastrebarskog. Iako je situacija za lokalno stanovništvo bila loša, županijski vatrogasci uskočili su u pomoć.

– Pomagali smo u obrani od poplava, izgradnji zečjih nasipa i ostalim aktivnostima kako voda nebi prodrla u obiteljske kuće. Nakon toga odradili smo sanaciju poplavljenih kuća i podruma, ispumpavali smo vodu i čistili. Osim toga, zbog brojnih poziva na 193 bili smo i u ispomoći u županijskom vatrogasnom operativnom centru karlovačke županije – ispričao nam je Ivan Štimac, zapovjednik Vatrogasne zajednice Sveta Nedelja.

Godišnja skupština Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije – Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Župan Stjepan Kožić, posjetio je kako je županijska zajednica jedna od najvećih u Hrvatskoj, a mogu se pohvaliti i kvalitetom rada.

– Svi se možemo na njih osloniti i biti sigurni da u slučaju potreba, kojih je na žalost u posljednje vrijeme sve više, su prisutni i da čine maksimum da bi zaštitili imovinu i ljudske živote – naglasio je župan Kožić te dodao kako će županija u ovim turbulentnim vremenima nije smanjivala financijska sredstva usmjerena na rad zajednice te da kako će taj iznos, novim rebalansom proračuna, povećati za 50 tisuća eura.

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Ova objava Županijski vatrogasci u dva dana odradili 305 intervencija zbog poplava, a pomagali su i u Karlovačkoj županiji se prvi puta pojavila na cityportal.hr.