Prijava

Vaša prijava

Počele prijave u sustav e-upisa u srednje škole, prijemni ispiti od ove godine jedinstveni za gimnazije istog programa

[]

U 8 sati ujutro krenule su prijave osmaša u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednju školu. Kandidati se prijavljuju putem mrežne stranice srednje.e-upisi.hr. Prijave u sustav bit će moguće tijekom cijelog upisnog razdoblja. Za upis u prvi razred srednje u školskoj godini 2023./2024. predviđena su 48.753 mjesta. Prijave programa koje učenici žele upisati trajati će od 28. lipnja do 7. srpnja, stoji u Odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja. Predviđeno je kako će se najveći broj učenika, njih 19.072 ili 41 posto, upisati u četverogodišnje strukovne programe, u gimnazijske programe predviđen je upis 11.107 učenika ili njih 24 posto, dok se za trogodišnje strukovne programe predviđa upis 6784 učenika, ili njih 15 posto.

Prijemne ispite ove će godine provoditi osam zagrebačkih i karlovačka gimnazija, te Prirodoslovna škola Vladimir Prelog, od 3. do 6. srpnja, a uvedena je i jedna promjena. Gimnazije su pripremile jedinstveni ispit iz istog predmeta za provjeru znanja za upis u isti obrazovni program, a rezultate će međusobno priznavati.  Do sada su učenici morali u više dana polagati isti predmet u nekoliko škola s istim obrazovnim programom. Stoga će se ove godine u gimnazijama koje provode isti smjer i provjeravaju znanje iz istog nastavnog predmeta prijemni ispit pisati isti dan u isto vrijeme. Učenik će ga pisati u školi koja mu je prva na listi prioriteta, a ostale koje je prijavio i provode prijemni iz istog predmeta za isti smjer, priznavat će rezultate.

Ova objava Počele prijave u sustav e-upisa u srednje škole, prijemni ispiti od ove godine jedinstveni za gimnazije istog programa se prvi puta pojavila na cityportal.hr.