Prijava

Vaša prijava

Ludi rasplet: Jedan gorički trener izveo čudo i poslao drugog u kvalifikacije!

[]

U hrvatskom nogometu igra se osam rangova. U njih pet raspoređeni su svi turopoljski klubovi, budući da ni jednog predstavnika nemamo u tri ranga. U posljednjem, na razini 2. županijske lige, ali ni u još dva, u kojima bismo željeli biti. Prva nogometna liga, koju je osvojio Rudeš, dalek je i teško dostižan cilj, a prva iznad Lukavca i Kurilovca je Druga nogometna liga. Koju su u dramatičnom raspletu osvojile Sesvete, pobjedom u izravnom ogledu s domaćim Zrinskim iz Jurjevca. Za nas kudikamo važnije, iz te lige nije ispalo Trnje, a i dalje može ispasti Zagorec iz Krapine.

Da, turopoljskih klubova nema u ovom rangu, ali zato ima igrača, kao i trenera. U naslovnim rolama u jednom potpuno ludom raspletu.

– To ti je, ukratko, bilo nešto neopisivo. Da je najbolji sportski scenarist pokušao napisati ovakav rasplet, ovako dramatičan, ne bi u tome uspio… – kaže Senad Harambašić, gorički trener i zaposlenik svog matičnog Kurilovca, trener na privremenom radu u NK Trnju, nakon dvije prospavane noći.

Pa da za početak, za one neupućene, ukratko ispričamo priču posljednjeg kola u “jedinstvenoj trećoj”… Dakle, čak je pet klubova uoči posljednjega kola željelo izbjeći 14. mjesto, ono koje vodi u zahtjevne dodatne kvalifikacije – deseti Zagorec bio je na desetome mjestu, sa 34 boda, jer Jadran iz Poreča bio je 11. sa 33 boda, koliko je imala i Marsonia na 12. mjestu, Grobničan je na 13. mjestu imao 32, a ispod crte bilo je Trnje s 31 bodom. I s najmanjim šansama da izbjegne kvalifikacije, pogotovo s obzirom na to da su Senad i njegovi igrači morali na teško gostovanje u Hrvace.

Najveće šanse, ali i spremnu feštu za kraju sezone, imali su u Krapini, u Zagorcu, na čijoj je klupi Perica Vidak, još jedan velikogorički trener, još jedan bivši trener Kurilovca, ali nogomet ponekad piše čudne, sulude priče… Ispisao je takvu i ovoga puta, jer Zagorec je na tom 14. mjestu mogao završiti jedino da se poklope četiri rezultata. Da izgube doma od Grobničana, da istovremeno svoje utakmice dobiju i Jadran Poreč, što je u sudaru s Osijekom II doma bilo za pretpostaviti, ali i Trnje i Marsonia, koja je gostovala kod jako dobrog Dugog Sela, s našim Juricom Kovačićem u kadru.

Naravno, sve se rasplelo upravo tako!

Marsonia je već do polovice prvog poluvremena zabila triput, na kraju u Dugom Selu slavila 4-0, Jadran je u Poreču s 3-0 sredio mlade Osječane, a Grobničan je u Krapini uspio pobijediti Vidakov Zagorec 2-1. Najduže se igralo u Hrvacama, gdje je domaćin dvaput vodio, a Trnje se dvaput vraćalo. I na koncu, u 94. minuti, došlo do velikog preokreta, senzacionalne pobjede i – ostanka u ligi!

– Kako je izgledala proslava? Teško mi je to i opisati… To su dečki koji su prošlog ljeta dvaput morali igrati kvalifikacije, znaju što to znači, a i puno su se potrošili za Trnje kroz cijelu ovu sezonu. Zaslužili su svu ovu sreću, a te scene nakon utakmice doista je jako teško prepričati. Znam samo da sam nekih pola sata nakon utakmice vidio valjda 15 svojih igrača kako hodaju po igralištu u gaćama, ludi od sreće, većinom s telefonima u rukama, u prepričavanju svega što se dogodilo – govori Senad Harambašić nakon subotnjeg nogometnog ludila.

U dogovoru između klubova, u završnici sezone napustio je klupu Kurilovca i otišao pokušati pomoći Trnju. Imao je tri utakmice vremena da izvede čudo koje se, na kraju, i dogodilo.

– Na kraju, ispalo je da je bila važna gotovo svaka brojka! Već sam napravio i neku svoju malu analizu učinjenog, još ovako pod dojmom, pa je možda najbolje krenuti od prve utakmice kad sam došao – predložio je Senad.

Što dalje? To ćemo tek vidjeti, kroz razgovore dvaju klubova. U Trnju me žele zadržati, ali razgovarat ćemo još…, kaže Senad Harambašić

Ta prva bila je gostovanje kod Zagorca u Krapini, kod Perice Vidaka. Igrala se 92. minuti kad je Kanceljak pogodio za 3-2 pobjedu domaćina, iako su gosti nešto ranije imali čisti zicer za vodstvo, kao i nerealizirani penal za 3-3 u nastavku sudačke nadoknade?!

– Sve skupa je stvarno nevjerojatna priča. Znači, uoči te utakmice znao sam da možemo i izgubiti, ali ne više od jedan razlike. Trnje je doma dobilo 1-0 i svaki poraz od jedan razlike, s više postignutih golova, gurao nas je ispred njih na završnoj tablici. U tome smo i uspjeli, taj poraz 3-2 na kraju se pokazao ključnim, to nas je ostavilo u ligi – priča Harambašić pa nastavlja:

– U drugoj utakmici doma nam je dolazi predzadnji Osijek II, u situaciji kad svi računaju da njih moramo dobiti, da to nije uopće upitno… A Trnje u tom trenutku ima šest poraza zaredom! U takvoj situaciji igračima stvarno nije bilo lako, pritisak je bio ogroman, ali na to su bili spremni. Uostalom, uoči Osijeka sam im rekao da pred nama nisu dvije zadnje utakmice u prvenstvu, nego dvije utakmice kvalifikacija. I da je na nama za početak da dobijemo utakmicu i tako si kupimo šansu za posljednje kolo.

Serija poraza prekinuta je pobjedom 4-1 protiv Osijeka, pa se u bitno pozitivnijem ozračju krenulo na gotovo 400 kilometara udaljeno gostovanje. Hrvace su povele u 12. minuti, Trnje se vratilo u 26. Opet je domaćin poveo u 55. minuti, a za posljednjih 20-ak minuta trener Senad povukao je ključan potez. U igri je uveo Frana Došena i Akinolu Jabitu. Prvi je pogodio u 79. minuti za novo izjednačenje, drugi u 94. minuti donio najluđi mogući rasplet.

– Kad su ulazili, rekao sam im samo jedno: ‘Jedina misao mora vam biti kako zabiti gol, ni o čemu drugom ne razmišljajte!’ I išlo je nabacivanje u toj 94. minuti s naše lijeve strane, stoper je odbio na 30 metara, opet se lopta vratila lijevo, išla je povratna za Akinolu, a on je nije dobro ni zahvatio, ali prošla je kroz šumu nogu i zakoprcala se u maloj mreži – euforično prepričava Senad, uz nastavak:

– Nevjerojatno, ali u sve tri utakmice igrači s klupe su nam donosili nešto, mijenjali stvari na terenu. U Krapini uđe i zabije Karlo Bužanić, nakon toga ima i ‘mrtvaca’ za 3-2, a puno mi je tu donio i Fran Beloša Fijan, naš Goričanin. Protiv Osijeka uvedem opet Bužanića i Došena, prvi namjesti dva gola, drugi zabije, pa sad opet Došen i Akinola, ali i Ivan Čolić, još jedan Goričanin u Trnju, koji je primio tu loptu na 30 metara i vratio je lijevo…

I kako god je krenuo prepričavati utakmicu, vrtjeti događaje, vraćao se na isto.

– Stvarno nevjerojatno! Takve utakmice se baš rijetko događaju, jer malo kad imaš pet golova, tri stative, dvije njihove i jedna naša, pa još i šanse, gol u zadnjim sekundama… Čudesan rasplet i velika stvar za Trnje što smo uspjeli. Vremena je bilo stvarno jako malo, ali zato sam igračima odmah i rekao da me zanima samo da budemo momčad, da me nije briga kako se tko zove, da se svi moramo podrediti istom cilju. Nasreću, ispalo je idealno – kaže Senad.

Nakon odlaska iz Kurilovca, Perica Vidak bio je u Lučkom i u Latviji, a od zime vodi Zagorec

Njegova sezona time je završila, može se okrenuti obvezama oko Alpas kupa i planovima za budućnost, a njegov prethodnik na klupi Kurilovca morat će ipak raditi prekovremeno. Perica Vidak napravio je strašan posao ovog proljeća u Krapini, uzeo gomilu bodova i spasio Zagorec iz izgubljene situacije, ali na kraju mu je nedostajalo samo mrvicu sreće. Koju nije imao. Fešta u Krapini u subotu navečer je, naravno, otkazana, jer sezona za Zagorec nije gotova.

Već u ponedjeljak Perica je tako pratio ždrijeb kvalifikacija, koje su mu donijele ogled s NK Krkom 11. lipnja doma i 17. lipnja u gostima. Preostala dva para su Slavonija – Radnik Križevci, te Karlovac – Zadar/Junak, a pobjednici tih parova igrat će sljedeće sezone u “jedinstvenoj trećoj”.

Koju se, kao što vidite, definitivno isplati pratiti. I nadati se da će danas-sutra u njoj svoje mjesto naći i neki od naših klubova. Zasad su tu treneri i igrači, među koje može svrstati i bivšeg igrača Gorice Josipa Ivana Zoricu, koji je sa Sesvetama proslavio promociju u viši rang…

Ova objava Ludi rasplet: Jedan gorički trener izveo čudo i poslao drugog u kvalifikacije! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.