Prijava

Vaša prijava

VIDEO Čudesna priča o odbojci po selima. I o jednom posebnom profesoru…

[]

Kravarsko i Šćitarjevo, mjestašce u srcu Vukomeričkih gorica i mjestašce nastalo na temeljima rimske Andautonije, dijeli točno 18 kilometara. A spaja ih, s druge strane, jedan sport i jedan čovjek.

Odbojka i Matija Ribić.

Neupućenijima su frapantno morale zazvučati vijesti koje su u posljednje vrijeme stizali iz jednog, odnosno drugog mjesta. Prvo ona koja kaže da su učenici sedmih i osmih razreda Osnovne škole Slavka Kolara iz Kravarskog završili kao drugi na državnom prvenstvu u odbojci. Pa malo zatim i ona koja kaže da su učenici petih i šestih razreda Osnovne škole Šćitarjevo prvaci Hrvatske u odbojci…

Zašto? Kako? Odakle sad to? Sva ta pitanja imaja samo jedan odgovor. Matija Ribić.

Velikogoričanin, profesor kineziologije, došao je 2007. godine predavati “tjelesni” u Kravarsko i – počeo raditi. Odabir je bila odbojka, koju većina te djece dotad nisu ni pokušala igrati. Njegovim dolaskom su je upoznali, a ubrzo i zavoljeli. I počeli raditi. Desetljeće i pol kasnije, školarci iz Kravarskog izazivaju respekt u odbojkaškim osnovnoškolskim krugovima, svi jako dobro znaju za selo u kojem je odbojka postala i ostala totalni hit.

Desetljeće i pol kasnije, također, Matija Ribić više nije u Kravarskom. Prepustio je mjesto prijatelju i kolegi Leonu Levaru, koji je nastavio njegovim putem, pa ove godine, uz veliku pomoć svog prethodnika, potpisao to srebro na prvenstvu Hrvatske. A Ribić je prešao u Šćitarjevo i tamo se poslužio istim receptom. I u selu 18 kilometara dalje klinci su se ozbiljno navukli na odbojku, na treninge i, najljepše od svega, na pobjede.

Poput one koju su proslavili u petak sa svojim prijateljima iz školskih kluba.

Bili smo tamo s našim kamerama, bili smo još i prije toga na jednom neobičnoj odbojkaškoj turneji po našem kraju, u društvu profesora koji je odlučio biti drukčiji. I raditi, žrtvovati se, ponuditi djeci nešto više.

Kako je sve to izgledalo, pogledajte u ovih šest minuta pred vama…

 

Ova objava VIDEO Čudesna priča o odbojci po selima. I o jednom posebnom profesoru… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.