Prijava

Vaša prijava

FOTO Vatrogasci iz Gradića slave 80 godina rada, a sada su mještanima otvorili svoja vrata

[]

Prije 80 godina u Gradićima je osnovano dobrovoljno vatrogasno društvo, a tim povodom jučer su organizirali Dan otvorenih vrata kako bi svoje sumještane upoznali s radom. Na prostoru između starog i novog vatrogasnog doma pripremili su raznolik program. U poslijepodnevnim satima pridružilo im se stotinjak mještana i prijatelja.

– Pripremili smo bogat program, djeca su se upoznala s opremom i vatrogasnim vježbama za djecu I mladež, oni koji su htjeli mogli su se učlaniti u društvo jer pokušavamo obnoviti pomladak. Posebno oduševljenje najmlađe publike bio je Spiderman koji se spustio s novog vatrogasnog doma. Vatrogasci iz JVP Velika Gorica odradili su pokaznu vježbu spašavanja putnika u zarobljenim vozilom te su tom prilikom demonstrirali rad s pneumatskim alatom – priča nam tajnik DVD-a Gradići, Ivica Barišić.

Foto: FB Gradići

Pridružili su im se i članovi Crvenog križa, koji su prezentirali rad pružanja prve pomoći, a mještani Gradića, djeca i odrasli, imali su priliku naučiti i kako se rukuje protupožarnim aparatima.

Danas, društvo broji 55 člana od kojih je 16 operativaca.

– Dio naših vatrogasaca obučen je za šumske požare, dok su neki specijalizirani za dišne aparate tako da su naši članovi dobro školovani, ali i opremljeni. Ove godine nabavili smo i obnovili našu opremu u vrijednosti 55 tisuća eura, zahvaljujući europskom Fondu solidarnosti. Radi se o zamjeni oštećene opreme prilikom potresa, a tada smo imali oko 60 intervencija. Pomagali smo u samoj Velikoj Gorici, ali i u okolnim naseljima, također bili smo i u Glini – dodaje tajnik Barišić.

Foto: FB Gradići

Kada su u pitanju intervencije, Barišić ističe kako trenutno imaju manje intervencija nego lani.

– Prošlih godina u ovo vrijeme imali smo desetke intervencija vezanih uz požare divljih odlagališta otpada. Srećom, za sada još nismo imali takvih intervencija, no bili smo u dežurstvu zbog nedavnih poplava, a ispumpavali smo vodu iz rijeke u kanal Odra. Nadamo se da ove godine neće biti većih intervencija – zaključuje na kraju naš sugovornik.

Foto: FB Gradići

Foto: FB Gradići

Foto: FB Gradići

Foto: FB Gradići

Ova objava FOTO Vatrogasci iz Gradića slave 80 godina rada, a sada su mještanima otvorili svoja vrata se prvi puta pojavila na cityportal.hr.