Prijava

Vaša prijava

Svijeće i cvijeće za sinove i kćeri Turopolja, Posavine i Vukomeričkih gorica palih u borbi protiv fašizma

[]

Članovi  Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Velike Gorice i općine Orle obilježavaju Dan antifašističke borbe paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na spomenike u Velikoj Gorici, ali i diljem Turopolja i Posavine. U gradu su se poginulih boraca NOB-a prisjetili kod Spomen kosturnice na Gradskom groblju, koji je objekt antifašističke baštine, zatim su položili vijenac i zapalili svijeće kod  Spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu Golubica.

Članica udruge je i Zlata Stanković, a ime njenog oca, Stanka Lučića, nalazi se na Spomen kosturnici.

– Mi smo inače iz Kobilića, našeg oca su zarobili 1943.godine, a nakon par dana i strijeljali. Tada sam imala dvije godine, a već sam bila velika kad su pronašli njegove ostatke, sada ga ovdje obilazim u Velikoj Gorici. Bilo nas je troje djece, ali brat je isto rano umro, nažalost i majka, pa smo sestra i ja odrasle u domu za nezbirnutu djecu u Crikvenici. No, kasnije smo završile školovanje, zaposlile se, stvorile obitelji. No, ta nas tragedija prati cijeli živo. Srećom, djeca su mi zdrava, školovana, imam petero unučadi, to je najvažnije – ispričala nam je.

Delegacija se zatim uputila i do središnjeg gradskog parka, gdje su svijeće zapalili kod brončanog kipa Bombaša, koji je i prvi spomenik palim borcima NOB-a u Gorici, te kod spomenika dr.Franje Tuđmana. Obišli su i spomenike na Plesu, u Kurilovcu, Velikoj Mlaki, Mičevcu i Lomnici . Izaslanstvo udruge posjetit će i spomenike u Buševcu, Turopolju, Rakitovcu, Novom Čiću i Čičkoj Poljani, a članovi iz općine Orle zapalit će svijeće i položiti vijenac na spomenike u Ruči, Veleševcu, Suši i Drnku uz pokroviteljstvo načelnika općine Orle.

– Obilježavamo Dan antifašizma tako da odajemo počast i čuvamo sjećanja na učešće mnogih naših sugrađana u NOB-u, na sve koji su poginuli u tom velikom Drugom svjetskom ratu. Sjećamo se slavnog Posavsko-turopoljskog odreda, kao i sudjelovanja u Domovinskom ratu. Antifašistička borba hrvatskog naroda, zajedno s ostalim narodima ondašnje Jugoslavije, bila je sastavni dio svjetske antifašističke koalicije, a bez te borbe zasigurno ne bi bilo ni danas međunarodno priznate Republike Hrvatske. Svim sugrađanima čestitamo Dan antifašizma! – rekao nam je Berislav Župetić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Velike Gorice i općine Orle.

Na našem području nalazi se dvadesetak spomenika iz tog razdoblja, a najtemeljitije je uređen spomenik u Plesu ,’Proboj obruča’,  koji je nanovo obojen, a uređen je i prilaz spomen-ploči s betonskm podlogom i hortikulturnim dijelom.

– Udruga je u svom radu jedna od rijetkih koje su aktivno radile na čuvanju uspomene na sinove i kćeri Turopolja, Posavine i Vukomeričkih bregov, palih kao žrtve fašista u borbi ili kao civilne žrtve. Njih je nemali broj, nažalost. Samo na preostalim memorijalnim pločama i spomenicima iz NOB-a na tom području zapisano je oko tisuću imena, uz veliki broj bezimenih boraca i civila u zajedničkim grobnicamać – navodi članica udruge, Marija Ajša Peuc, autorica knjige ‘Oteto zaboravu’, u kojoj govori o mučeničkim, ali slavnim danima antifašističkog pokreta turopoljskog kraja.

U knjizi se skreće pažnju na zanemarivanje danas spomeničke baštine toga vremena i memorije na taj period, zalažući se za zaštitu i poštivanje ljudskih prava kao i za antifašizam kao civilizacijski doseg, te u dokumentarno – esejističkoj formi i nastoji oteti zaboravu sjećanje na veliki broj sinova i kćeri Turopolja, Posavine i Vukomeričkih gorica palih u borbi protiv fašizma.

Knjigu možete besplatno pročitati OVDJE.

 

Naslovna i fotografije u članku: G.Kiš/cityportal.hr

Ova objava Svijeće i cvijeće za sinove i kćeri Turopolja, Posavine i Vukomeričkih gorica palih u borbi protiv fašizma se prvi puta pojavila na cityportal.hr.