Prijava

Vaša prijava

Kuhala je pivo u loncima, a sada u maloj obiteljskoj pivovari u Starom Čiču, majstorica Ivana proizvodi turopoljsko craft pivo

[]

Kada brat i sestra spoje znanje i ljubav prema pivu, tada dugogodišnji hobi preraste u pravi mali obiteljski posao. Aleksandar Horvat i Ivana Perić, u garaži obiteljske kuće u Starom Čiču otvorili su prvu craft pivovaru u Turopolju. Turopoljska pivovara trenutno u ponudi ima tri vrste piva, a to su premium, crni stout i lager pivo.

– Ta ideja kuha se i osmišljava već duže vrijeme. Aktualna je zadnjih 5 godina u našim pričama. Miješali smo, isprobavali, kuhali pivo u loncima, kadama, ćoškovima kuće za koje nismo znali ni da postoje pa smo se tako prošle godine okuražili i krenuli u veću proizvodnju – započinje nam Aleksandar priču o svom pivarskom putu.

Bio je to zapravo logičan slijed događaja s obzirom na to da je Ivana, Aleksandrova sestra, završila fakultet prehrambene tehnologije i stekla titulu majstor pivar. Jedna je od rijetkih žena u Hrvatskoj, koja se time može pohvaliti.

– Ona je mozak cijele operacije, a mi svi smo joj podrška, zaduženi za marketing, administraciju i logistiku. Ideje, recepture i primjere dobre prakse prikupljala je na studijskim putovanjima u Sloveniji i Belgiji, a sada to znanje pokušava ukomponirati u novootvoreni pogon kako bi stvorila naš prepoznatljiv okus i miris. Mislim da je u tome i uspjela – ponosno će Aleksandar te dodaje kako je njihov trenutni kapacitet proizvodnje 3 tisuće litara piva mjesečno, ali i da za sada ne planiraju ići u masovniju proizvodnju.

Iako svaki početak zna biti težak, tako je i ovoj maloj, ali vrijednoj turopoljskoj obitelji. Iako su neki članovi u obitelji bili pomalo i skeptični oko cijele priče, danas na sve gledaju drugačije.

– Prve reakcije obitelj su bile „Pa jeste vi normalni?“, „Kam ‘oćete?“, bili su skeptični jer ovo je nešto što nije uobičajeno. No, nakon nekog vremena svi su prionuli poslu. Sada svi nešto radimo, neki začepljuju boce, drugi peru ili lijepe naljepnice. Trenutno guštamo u tome, ugodno nam je, svi se družimo i vlada jedan pozitivan duh oko svega toga – sa smiješkom nam priča naš sugovornik.

Osim što su se otvaranjem svoje pivovare upisali na kartu hrvatske craft scene, njihovo pivo svakako će obogatiti gastro i turističku ponudu grada. Etiketa u obliku hrastovog lista, ali i sami nazivi Dekli’ca, O’Tur i Mogut svakako su prepoznatljivi turopoljski nazivi i motivi.

– Prilikom biranja imena i naziva piva, to je bilo kopanje po starim knjigama, turopoljskim arhivima, pa čak i nekim knjigama koje smo posuđivali od velečasnog. Jako puno nam je pomogao i Nikola Pejak, koji se bavi sakupljanjem starih narodnih priča i legendi. Imena su lako pamtljiva i išli smo na to da se može lako izgovoriti. Malo smo možda zakomplicirali s nazivom Dekli’ca, što će nekom Kinezu biti teže izgovorljivo prilikom naručivanja, ali našim Turopoljcima će biti to sasvim uredu – kaže Aleksandar.

Kada su u pitanju okusi, svoje pivo rade po recepturi na bazi nekoliko poznatih prirodnih sastojaka, a to su hmelj, voda, slad, kvasac i puno ljubavi. S obzirom na to da hmelj i kvasac nitko u Hrvatskoj ne proizvodi, primorani su uvoziti iz Slovenije, Njemačke pa čak i Amerike.

– Okusima se želimo približiti tom nekom dijelu pravog lager piva i premium pilsner piva koje će biti pitko. U nekoj budućnosti ćemo sigurno ići i s ponudom jakog aromatiziranog piva, no to će vjerojatno biti posebne serije. Ivana voli to što radi i ima volju osmišljavati i isprobavati nove recepture. Nešto se već polako kuha, još neću otkriti točno što, samo mogu reći da će se na tržištu naći iduće godine – otkriva nam i dodaje kako će svi u turopoljskom pivu napravljenom prema recepturi majstorice Ivane, moći u njem uživati i kušati ga krajem lipnja po cijeni primjerenoj hrvatskoj craft sceni.

– Želimo da ovo bude lokalna priča jer smatram da je Velika Gorica dorasla tome i kao grad to zaslužuje. Ljudi su ovdje željni nečeg drugačijeg, a mi im upravo nudimo nešto novo, ukusno i inovativno – zaključuje ovaj turopoljski pivar.

Ova objava Kuhala je pivo u loncima, a sada u maloj obiteljskoj pivovari u Starom Čiču, majstorica Ivana proizvodi turopoljsko craft pivo se prvi puta pojavila na cityportal.hr.