Prijava

Vaša prijava

Brozu lova do krova: Ode na spavanje, spava osam sati, probudi se bogatiji za 23.000 €?!

[]

Saga je trajala danima, počelo se to pretvarati u pravu nogometnu sapunicu, da bi iz dalekog Riada stigla i definitivna potvrda: Marcelo Brozović novi je igrač saudijskog Al Nassra! Dečko iz Okuja, s velikogoričkom adresom, odigrao je glavnu rolu u ovoj sapunici, pa na kraju iz svega izašao – bogat kao Carrington!

Opciji odlaska na Bliski istok, u zemlju koja baš i ne spada među najpoželjnije za život na bilo kojoj top listi, u ligu koja na silu preko noći želi postati jaka i moćna, u klub čiji dres nosi veliki Cristiano Ronaldo, parirala je opcija odlaska u Barcelonu. Na kultni i monumentalni Nou Camp, u jedan od nekoliko najvećih klubova na svijetu, u jedan od najljepših gradova na svijetu, u zemlju u kojoj bi svatko poželio živjeti…

I zato je sapunica i potrajala. Jer, sve to što nudi prilika da postaneš igrač Barcelone, da možda i ostvariš neke dječačke snove, teško je odbiti. Još je teže, s druge strane, odbiti novac koji su nudili Arapi. Prvu ponudu slijedila je druga, pa onda i konačna.

– Odmah će ti na račun sjesti 25 milijuna eura, a za svaku od sljedeće tri godine dobit ćeš još 25 milijuna – glasila je ponuda koja definitivno spada među one koje se ne odbijaju.

Da, dobro ste izračunali, za tri godine dečko iz Okuja, strastveni ljubitelj pikada i dobre zabave, nogometni majstor čeličnih pluća, zaradit će točno 100 milijuna eura!

Najplaćeniji hrvatski sportaš dosad je bio košarkaš Bojan Bogdanović, koji na godinu zarađuje 10,6 milijuna netto, iza njega je Luka Modrić s gotovo deset po sezoni, a tu je negdje već kao igrač Intera bio i Marcelo, koji je sad otišao u nedodirljive visine. Gotovo je bizarna, suluda cifra o kojoj govorimo, novac koji će Broz zarađivati u Riadu. Nije pristojno viriti u tuđi novčanik, sve to stoji, ali ovo je ipak situacija malo drukčija od drugih. Odnosno, bitno drukčija od drugih, situacija koja zove na raščlanjivanje.

Da bi stvari bile jasnije, idemo to prvo podijeliti na mjesečnu razinu. Svi mi plaće dobivamo tako, tog i tog datuma u mjesecu, a u Marcelovu slučaju takav izračun kaže da će mu svakog tog i tog datuma u mjesecu na račun sjesti 2.083.333 €. Dva milijuna, osamdeset i tri tisuće, tristo trideset i tri eura.

Ajmo dalje… Kad se ista cifra podijeli na tjedne, ispada da će se Lord Carrington iz Okuja svakog ponedjeljka probuditi bogatiji za 480.796 eura. Ako je lakše shvatiti napisano riječima, nešto manje od pola milijuna eura svakog tjedna.

Računajući dalje, idemo na dane. Uzmemo li da mu radni tjedan traje svih sedam dana, dolazimo do solidne dnevnice. Svaku večer Broz će na spavanje ići s novih 68.682 eura u džepu, onako za mirne snove…

Budući da će imati klizno radno vrijeme, satnicu Marcela Brozovića računat ćemo tako da je podijelimo na sva 24 sata. Čak i u tom slučaju ne zvuči loše, jer riječ je o 2861 euru svakoga sata. Uključujući i sate tijekom kojih spava. Odspava li osam sati po noći, probudit će se s 22.893 eura više nego što je imao kad je zaspao!

Ako nekome i dalje nije jasno o kolikom je novcu riječ, recimo i da će Marcelo za svaku minutu provedenu u dresu Al Nassra zaraditi nešto manje od 48 eura. U prijevodu, sjedne li na kavu od 20 minuta, s nje ustaje bogatiji za nešto više od 950 eura.

Svedemo li stvar na naše, lokalne okvire, na grad u kojem je Marcelo odabrao živjeti, u kojem ima kuću i kafić, možemo povući i ovu paralelu… Velika Gorica u proračunu za 2023. godinu raspolaže s 93,2 milijuna eura. U ove tri godine građanin Broz zaradit će više od toga. I na sve to, usput rečeno, u Saudijskoj Arabiji ne plaća se porez.

Priča o klincu iz Okuja otišla je tako u epičke sfere. Priča je to o živahnom dječaku koji je došao u Udarnik i već nakon tjedan danas prisilio trenera Senada Harambašića da ga pošalje negdje drugdje, jer bio je predobar, kao i priča o nesvršenom srednjoškolcu, igraču omladinskih kategorija Hrvatskog dragovoljca kojeg tata Bomba šverca u njihovom seoskom klubu, o osebujnom i zabavnom liku kojeg vole svi iz njegova okruženja, o nogometašu koji je prvo napravio nevjerojatno karijeru, a onda u njezinoj posljednjoj fazi odlučio prihvatiti ponudu koja doslovno izuva iz cipela.

I, shvatili sve već dosad, ostavlja bez daha.

Ova objava Brozu lova do krova: Ode na spavanje, spava osam sati, probudi se bogatiji za 23.000 €?! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.