Prijava

Vaša prijava

Poznati su izvođači za ‘Oglede’ prvi festival izvedbenih umjetnosti u Velikoj Gorici

[]

Završile su prijave i odabrani su izvođači i izvođačice prvog Oglede festivala izvedbenih umjetnosti u Velikoj Gorici. Na sam natječaj pristiglo je 14 prijava, a odabrano je njih pet. Tako ćemo na festivalu koji će se održat od 5. do 7. listopada imati priliku vidjeti dva performansa, predstavu, interaktivnu instalaciju i jedna likovno-umjetnička aktivnost ‘Zbornik pogleda’ Mie Štark.

– Nama je to zaista vrijedna brojka s obzirom da se radi o prvom takvom festivalu u našem gradu i da je interes umjetnika, umjetnica i umjetničkih kolektiva bio iz svih dijelova Hrvatske od Zagreba do Osijeka, ali i Splita. Na žalost, ponajmanje je onih iz Velike Gorice – ističe Ana Katulić, umjetničke voditeljice festivala.

Uz Miu Štark, Velikogoričanima će se predstaviti još i AMV Kolektiv kojeg čine dvije studentice likovne umjetnosti, a stižu s interaktivnom instalacijom ‘Boli me kuća’. Iz Pule stiže Zoolektiv s izvedbom ‘Marva’. Predstavu ‘Generacija X,Y,Z’ koja progovara o različitim generacijama od 80-tih do danas prikazat će nam zagrebački Teatar Cirkus punkt. Vizualne umjetnice Adrijana Brčić i Paulina Vukoja crtat će portrete građana u projektu ‘Lica Velike Gorice’.

Ono čime su se vodili pri odabiru radova je da zadovoljavaju kriterije i uvjete koji su određeni samim natječajem.

– Prednost smo dali radovima koji njeguju taj jedan suvremeniji izričaj, oni koji su kraćeg formata, bitna nam je bila jasnoća prijavljenog projekta, njegova minimalna tehnička zahtjevnost kao i oni koji dobro komuniciraju temu festivala, a to je zamjena i dobro se uklapaju u prostor festivala koji će se održati na Trgu kralja Tomislava – govori nam Katulić.

Uz umjetnike koji su se prijavili putem natječaja, bit će i oni koji su dobili direktan poziv od organizatora. Tako će festival dobiti i jednu međunarodnu notu, jer iz Berlina stiže naš poznati umjetnik performansa Siniša Labrović, a tu je i Đildo Bavčević iz Splita, zatim novocirkuska umjetnica klaunesa Nikolina Majdak dok iz Velike Gorice predstavit će se akademski kipar Matej Vuković.

– Program je bogat i raznovrstan i vjerujem da će svatko imati prilike pronaći nešto za sebe i malo bolje upoznati umjetnike kao i doznati nešto više o suvremenoj umjetnosti što ona donosi i nudi. Bit će tu još i nekih iznenađenja, a nadam se da će nas poslužiti i vrijeme s obzirom da se održava sve na otvorenom – dodala je Katulić.

Ova objava Poznati su izvođači za ‘Oglede’ prvi festival izvedbenih umjetnosti u Velikoj Gorici se prvi puta pojavila na cityportal.hr.