Prijava

Vaša prijava

Patite li od ‘morske bolesti’, a krećete na put, ovo su stvari koje morate znati

[]

Kinetoza ili bolest kretanja, poznata još i kao morska bolest najčešće se javlja prilikom putovanja brodom. Karakteriziraju je neugodni simptomi poput, a mogu ih pratiti glavobolja, vrtoglavica, hladan znoj, bljedilo, pad tlaka. Može se pojaviti prilikom vožnje u bilo kojem prometnom sredstvu, pa čak na vrtuljku ili u vozilima u zabavnim parkovima. Kinetoza nastaje kada smo izloženi stalnim promjenama kretanja: ubrzavanju, usporavanju, ljuljanju, poskakivanju, pri čemu sustav za ravnotežu, smješten u unutarnjem uhu, prima drukčije podražaje od ostalih receptora, poglavito vidnih. Dakle te stalne promjene smjera kretanja možemo samo osjetiti, a ne i vidjeti. Od ove neugodne bolesti pati oko 20 % ljudi. Učestalost se povećava s duljinom putovanja.

Evo i nekoliko savjeta kako si olakšati putovanje te može li se spriječiti pojava bolesti kretanja?

• Osobe koje su sklone bolesti kretanja, trebale bi sjediti na mjestu gdje je kretanje najmanje (npr. na sredini broda u razini površine, iza krila u avionu), a ako putuju automobilom ili autobusom, vožnja na prednjim putničkim sjedalima je najbolja. Ako je moguće, prilikom pojave prvih simptoma, dobro je napraviti pauzu na putovanju te malo prošetati.

• Prilikom putovanja trebalo bi uvijek pogledom pratiti smjer kretanja, nikako ne sjesti u sjedalo koje je okrenuto prema natrag. U avionu je dobro smjestiti se kraj prozora, a na brodu na palubi kako bismo mogli vidjeti smjer kretanja. Sve aktivnosti koje odvlače pogled od smjera kretanja (čitanje, rad na mobitelu ili računalu…) treba izbjegavati jer samo mogu pogoršati simptome. Ležeći ili poluležeći položaj poduprte glave je najbolji.

• Prije i za vrijeme putovanja treba izbjegavati teške mirise (parfemi) i okuse, treba jesti laganu hranu, ne pušiti niti konzumirati alkohol jer to može pojačati mučninu.

• Najbolje je tijekom putovanja piti vodu; pića od citrusa mogu još više nadražiti želudac. Grickanje krekera može pomoći kod mučnine.

• Preporučljivo je uključiti klima uređaj ili otvoriti prozor jer je važna dobra ventilacija.

• Umirujuća atmosfera (opuštajuća glazba, razgovor s ljudima koji nas opuštaju) za vrijeme putovanja također može pomoći.

• Umor povećava šansu za dobivanje bolesti kretanja. Stoga je pametno dobro se naspavati prije odlaska na put.

Od bezreceptnih lijekova koji sprječavaju simptome kinetoza dostupan je antihistaminik dimenhidrinat. Djeluje sedativno (smiruje) i antiemetički (sprečava mučninu i povraćanje). Kako bi lijek ostvario svoj puni učinak potrebno ga je uzeti najmanje 30 minuta prije planiranog putovanja, najbolje nakon obroka s dovoljno tekućine kako bi se minimizirala iritacija želuca. Doza za odrasle i djecu stariju od 14 godina je 50 do 100 mg, a za djecu u dobi od 5 do 14 godina pola navedene doze. Ako je potrebno doza se može ponovno uzeti svakih 4-6 sati.

Obično se dobro podnosi, a od nuspojava zabilježene su pospanost, pospanost, vrtoglavicu, zamagljenje vida, poremećaj koordinacije. Budući da ovaj lijek značajno utječe na psihofizičke sposobnosti, za vrijeme primjene dimenhidrinata potrebno je suzdržati se od upravljanja vozilima i rada na strojevima.

Kao i svaki drugi lijek, i dimenhidrinat može stupiti u interakcije s drugim lijekovima: ne smije se uzimati istodobno s lijekovima za liječenje kardiovaskularnih bolesti, depresorima središnjeg živčanog sustava ni alkoholom. Bez obzira što se može kupiti bez recepta, primjena dimenhidrinata je zabranjena kod preosjetljivosti na dimenhidrinat ili na bilo koji drugi sastojak lijeka, kod feokromocitoma, glaukoma uskog kuta, porfirije, hipertrofije prostate te epilepsije.

Oprez pri primjeni nužan je kod bolesnika s bolestima jetre, poremećajem srčanog ritma, povišenim krvnim tlakom, kroničnim poremećajem disanja, astmom, hipokaliemijom, hipomagnezijemijom.

Dimenhidrinat nije indiciran za djecu mlađu od 5 godina, kao niti za trudnice tijekom trećeg tromjesečja budući da može izazvati preuranjeni porod.

Ove osjetljive skupine mogu si pomoći nefarmakološkim mjerama, npr. nošenjem narukvice protiv mučnine koje rade na principu pritiska na akupresornoj točci (između dviju središnjih tetiva u blizini ručnog zgloba). Suhi ekstrakt korijena đumbira tradicionalno se u kineskoj medicini koristi za sprječavanje i liječenje mučnine i povraćanja, bez obzira na uzrok. Velika je prednost đumbira što ne izaziva nuspojave, a može se koristiti u svježem obliku, u obliku lizalica ili tableta.

Ove dodatke prehrani potrebno je primijeniti 30-60 minuta prije putovanja, a sigurni su za primjenu kod trudnica i djece.

Ova objava Patite li od ‘morske bolesti’, a krećete na put, ovo su stvari koje morate znati se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


Imamo pobjednicu festivala 1.glas OŠ Pokupsko