Prijava

Vaša prijava

Velikogoričan Damir Pilčik već 40 godina kroz civilnu zaštitu pomaže ljudima u kriznim situacijama

[]

Svojim dugogodišnjim radom u civilnoj zaštiti neizbrisiv trag u razvoju civilne zaštite u Zagrebačkoj županiji, ali i Republici Hrvatskoj, ostavio je Velikogoričanin Damir Pilčik. Kao Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb predano radi na razvoju civilne zaštite i njezinih segmenata na području županije.

– Cijeli život radim u sustavu civilne zaštite, a sada je i polako taj radi vijek pri kraju. Skoro 40 godina radio sam u sustavu. Počeli smo još u bivšoj državi, a posao se nastavio do dan danas – kaže nam naš sugrađanin, rodom iz Veleševca, a koji je ovogodišnji dobitnik Povelje Zagrebačke županije.

Foto: Dražen Kopač

Civilna zaštita kao sustav, temeljena je na humanosti i pomaganju ljudima, a dugogodišnji rad Pilčiku je donio iznimno iskustvo u brojnim kriznim situacijama.

– Sudjelovao sam u gotovo svim velikim događajima na području RH. Počevši od Domovinskog rata, gdje smo 1991. godine radili na zbrinjavanju naših prognanika s područja Banovine, njihov smještaj, kao i smještaj njihove stoke i materijalnih dobara koje su uspjeli izvući, na područje Zagrebačke županije. U operacijama Oluja i Bljesak, vodio sam postrojbe Civilne zaštite, a radili smo na sanaciji i pripremi terena za povratak naših ljudi – priča nam Pilčik te dodaje kako je 1998. godine sudjelovao u akcijama na području Dubrovačko-neretvanske županije za vrijeme velikih požara.

Inače, Damir Pilčik nositelj je i Spomenice Domovinskog rata, medalja „Bljesak“ i „Oluja“, a posebne zasluge pripadaju mu za veliku pomoć stanovnicima Zagrebačke županije tijekom zagrebačkog i petrinjskog potresa, te angažmana tijekom nedavne pandemije.

– To je moja županija, jasno da sam kroz sve ove godine i za vrijeme mog mandata rukovoditelja Civilne zaštite za Zagrebačku županiju htio da moja županija bude dobro i kvalitetno pripremljena za bilo kakvu nepogodu. Županija je odradila veliki posao sa svojim snagama, a veliku važnost imale su i jedinice lokalne samouprave koje su maksimalno bile uključene. Cijela koordinacija išla je putem županijskog Stožera civilne zaštite. Sve je bilo dobro i kvalitetno odrađeno, a županija je pokazala spremnost na odgovor za takve katastrofe – naglasio je Pilčik.

U tim akcijama i situacijama nije bilo lako gledati sve te slike i prizore.

– Teško je kada vidite ljude koji su nastradali i sve izgubili…teško je to. Osjetiš tada knedla u grlu, čovjek se i naježi, ali mi je posebno drago kada mogu pomoći ljudima u nevolji – ističe, a njegova obitelj naučila je i prihvatila njegovo odsustvo kada ode na teren.

– Kada je u pitanju sprječavanje nastajanja posljedica bilo kakvih nesreća, svjestan sam da moram biti na terenu sa svojim ljudima. Prije svega, oni su mi najvažniji kao i osobe koje je zadesila nesreća. Ukoliko ćemo mi svoj posao odraditi kvalitetno, onda ćemo i prije pomoći tim ljudima – dodaje Pilčik.

Ono što mu je posebno drago je to što može pratiti razvoj sustava civilne zaštite.

– Institucionalizirani oblik Civilne zaštite na čelu s ravnateljstvom Civilne zaštite je postavljen upravo u tom kontekstu da može kvalitetno i dobro odgovoriti. To ne može samo vrh i državna razina, tu mora biti dobra i kvalitetna sinergija i zajedništvo svih, počevši od lokalne samouprave. Vidim napredak i kvalitetu, i odgovornost onih koji su nositelji tih zadaća na svim razinama. Sustavno rastemo, napredujemo i pripremni smo za katastrofe u našoj državi, ali isto tako pomažemo i vani gdje treba – kaže Damir i na kraju poručuje kako sustav nije mrtvo slovo na papiru.

– Sustav mora funkcionirati, a da bi funkcionirao moramo se svi angažirati oko toga. Vremena koja dolaze, ne idu nam na ruku, klimatske promjene ubiru svoj danak i jasno je da možemo očekivati i veće nesreće i nepogode, ali ako smo spremni onda možemo sve to odraditi – zaključuje Pilčik.

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

 

Ova objava Velikogoričan Damir Pilčik već 40 godina kroz civilnu zaštitu pomaže ljudima u kriznim situacijama se prvi puta pojavila na cityportal.hr.