Prijava

Vaša prijava

FOTO/VIDEO Labudovi kod Kučkog mosta, pogledajte snimke s lokacija Čička Poljana i Gradići

[]

Porast razine vode u oteretnom kanalu Sava-Odra uznemirio je stanovnike goričkog područja, poplavljen je i Kučki most, pa se stanovnici pitaju – što nam donosi noć pred nama? No, nadležni poručuju – mirno spavajte. Pa, krenimo redom.

Foto: Kučki most/Kristijan Kos

Iako vodostaj Save u Zagrebu pada, on je u porastu u oteretnom kanalu Sava-Odra, upravo zbog pojačanog dotoka vode. Stoga su Hrvatske vode sve cestovne prilaze kanalu ojačali zečjim nasipima, a po potrebi će se postaviti i dodatne vreće s pijeskom.

– Po svim očitanjima vrhunac drugog vodnog vala iz Slovenije je stigao, na Preljevu Jankomir je samo 1 cm u plusu, pa bi idućih sati vodostaj Save u Zagrebu trebao početi značajnije padati. No, dobar dio vode prolazi u oteretni kanal i kod Prevlake kod Dugog sela, pa u kanalu još neko vrijeme neće sigurno padati. Noć će otprilike biti kao i sada, vodostaj brzo raste, ali sporo pada. Imali smo problema na sifonu u Odri u Čičkoj Poljani, to hitno rješavamo. Odru smo maksimalno ispraznili, nema ugroze za stanovništvo. Zečji nasipi su postavljeni samo na prijelazima preko oteretnog kanala, jer smo sve savske nasipe u cijelosti rekonstruirali, cijelu noć ćemo biti vani na terenu, građani mogu mirno spavati – poručuje Krunoslav Pentrašić iz Hrvatskih voda.

Foto: Kučki most/Kristijan Kos

Foto: Čička Poljana/Dražen Mataković

Iz Ravnateljstva civilne zaštite pojašnjavaju trebamo li se zabrinuti zbog poplavljenog Kučkog mosta, je li područje Čičke Poljane ugroženo, te zašto se nisu oglasile sirene za uzbunu prije otvaranja oteretnog kanala Sava-Odra.

Kučki most je napravljen nad oteretnim kanalom, a nakon otvaranja kanala preventivno smo skinuli i ogradu s mosta. Bilo je za pretpostaviti da će nakon otvaranja kanala voda preplaviti most, jer je njegova visina niža od dubine kanala, sve je to očekivano. Ne bi trebalo biti većih oštećenja, jer most je betonski. Što se Čičke Poljane tiče, to područje zasad nije ugroženo od poplave, jer je izgrađen transverzalni nasip i tu ne očekujemo veće poteškoće. Za oglašavanje sirena za uzbunu prilikom stavljanja kanala u funkciju nije bilo potrebe, jer je ulazak vode u kanal bio kontroliran. Kroz protokole koje imaju i Hrvatske vode i policija, svi kolni prilazi se zatvaraju nekoliko sati prije dolaska vode, čitav kanal se pregledava, a stanje smo provjerili i dronovima – rekao nam je Damir Pilčik iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

Foto: Oteretni kanal Sava-Odra/Gradići/cityportal.hr

I Pentrašić iz Hrvatskih voda dodaje kako za oglašavanjem sirene nije bilo potrebe, jer obavijesti su satima prije zatvaranja kolnih prijelaza preko kanala išle na radiju i drugim medijima, te poručuje kako će se ljudi morati strpjeti par dana dok svi prijelazi ne budu otvoreni.

Podsjetimo, zbog prelijevanja vode iz Save u oteretni kanal Sava – Odra od petka u 18:00 sati zatvoreni su svi cestovni prijelazi kroz kanal. Obilazak za mjesta Lukavec i Petrovina Turopoljska, te za mjesta Markuševec Turopoljski i dalje na jug je preko mosta na državnoj cesti D31 u Kušancu, te servisnom cestom uz lateralni kanal.

 

Foto/video Oteretni kanal Sava-Odra /Gradići/cityportal.hr

Foto/video Kučki most/ Kristijan Kos

Foto/video Čička poljana/ Dražen Mataković

Ova objava FOTO/VIDEO Labudovi kod Kučkog mosta, pogledajte snimke s lokacija Čička Poljana i Gradići se prvi puta pojavila na cityportal.hr.