Prijava

Vaša prijava

FOTO Tko je kriv? Načelnik Brdovca kaže: ‘U ovoj situaciji slobodno mogu reći – Hrvatske vode!’

[]

Uslijed vodenog vala iz Slovenije, rijeka Sava je u subotu poplavila četiri naselja u Općini Brdovec u Zagrebačkoj županiji, a posebno su potresne snimke koje stižu iz Javorja. Voda je ušla u pet kuća, a 50-tak objekata je odsječeno od ostatka mjesta. Sve interventne službe su na terenu, a u dva dana je napunjeno je i podijeljeno preko devet tisuća vreća. Obzirom kako općina Brdovec nema sustav obrane od poplava, prava je sreća da nije bilo veće tragedije.

Stanovnici su spašavali sami sebe, probijali se kroz poplavljene ceste i na štulama, a općinski Stožer civilne zaštite hitrom je reakcijom ublažio posljedice ogromne količine savske vode koja se izlila na njihovo područje. Čak su i srne morale pronaći spas izvan svojih prirodnih staništa, pa je jedna tako fotografirana u dvorišti obitelji Kožul iz Javorja.

Nedjelja je ipak donijela dobre vijesti – Sava se povlači u svoje korito.

– Trenutna situacija u Općini Brdovec, a pogotovo u poplavljenim dijelovima ide na bolje. Rijeka Sava se polako povlači u svoje korito, a iz Slovenije nam stižu dobre vijesti kako nema prijetnji od novih velikih poplava. Ipak, opasnost još uvijek nije prestala dok god se voda ne vrati u svoje korito, stoga čuvajte sebe i sve oko sebe – poručio je Alen Prelec, načelnik Općine Brdovec, putem lokalne Facebook grupe Naš Brdovec.

Izvijestio je kako su prve koordinacije Stožera civilne zaštite Općine Brdovec s mjesnim odborima i ostalim sudionicima održana u popodnevnim satima u petak, a prve vreće s pijeskom krenule su se puniti u roku pola sata.

– Do kraja dana, uz velike napore svih sudionika, potrebne količine vreća dostavljene su svim objektima i na sve lokacije gdje se procijenilo da prijeti najveća ugroza. Nadalje, u subotu, s obzirom na stanje na terenu, prije poplave i izlijevanja Save prema objektima evakuirani su stanovnici kojima je ista prijetila, a prva voda došla je do objekta između 9 i 10 sati. Do tada, većina objekata je bila dobro zaštićena i dostavljene su im vreće za zaštitu. U dva dana napunjeno je i podijeljeno preko devet tisuća vreća. Situacija na terenu je takva da je u pet stambenih objekata ušla voda, a oko 50 objekata je odsječeno od ostatka mjesta.

Tko je kriv za poplavljena naselja i ogromnu materijalnu štetu, načelnik Brdovca ne dvoji.

– Svi me pitaju isto pitanje – tko je kriv? U ovoj situaciji slobodno mogu reći da je jedina prava adresa na koju se treba obratiti – HRVATSKE VODE. Naime, u posljednjih 13 godina, uz
opetovane zamolbe Općine Brdovec, navedeni nisu učinili puno, ako i išta. Morate znati da Općina, osim utjecaja, molbi i moljenja, nasip ne može izgraditi. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinijeli obrani našeg kraja i nadamo se da ćemo u budućnosti dobiti i zasluženi nasip. Hvala svima! – poručio je Alen Prelec, načelnik Općine Brdovec.

Foto: Srna se spasila od poplave u dvorištu obitelji Kožul u Javorju

 

 

Naslovna i fotografije u članku: Davor Puklavec/PIXSELL

 

Ova objava FOTO Tko je kriv? Načelnik Brdovca kaže: ‘U ovoj situaciji slobodno mogu reći – Hrvatske vode!’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.