Prijava

Vaša prijava

FOTO Evo što kažu oni s prve linije obrane Turopolja od poplave, u Sopu Bukevskom vatrogasci na rekordnom dežurstvu, otkrivaju što se dogodilo!

[]

Posavski dio Turopolja, ali i druge lokacije,uspješno su se obranili od prijetećeg vodostaja Save koji je od subote navečer, pa tijekom noći i sve do 5 sati ujutro, obarao rekorde u visini mjerenja. Besana noć je vladala diljem goričkog kraja, jer ako i nisu bili direktno ugroženi, strepilo se za sve prijatelje i članove obitelji s tog područja. Posebno je bilo napeto u naseljima Orle, Veleševec, Ruča, Stružec Posavski i Vrbovo Posavsko, te u Sopu Bukevskom, a vatrogasci su bili u akciji i u Čičkoj Poljani, doznajemo s terena.

Foto: Nedjeljna noć protekla je u obrani od poplave u Općini Orle/FB EK

Foto: Zamjenik župana Zagrebačke županije, Ervin Kolarec, na terenu na području Općine Orle, 6.08.2023/FB EK

Gotovo 80 dobrovoljnih vatrogasaca goričke Vatrogasne zajednice, kojima je u ispomoć došao i veći broj dobrovoljaca iz cijele Zagrebačke županije, civilna zaštita, a posebno mještani s područja Orla, dali su sve od sebe kako bi što bolje učvrstili nasipe uz oteretni kanal Sava-Odra. Zadatak su sjajno odradili!

– Cijelu noć je bilo napeto na par mjesta, ali pod kontrolom, imali smo dovoljno ljudstva i materijala, pa smo uspjeli savladati opasnost, praktički na području cijele općine. Sudjelovali su svi! Vatrogasci s goričkog područja i drugih dijelova nađe županije, čak su nam došli iz Kloštar Ivanića. Dobro je da je voda u opadanju, sve je pod kontrolom, sve službe su i dalje na terenu, glavno da se voda povlači – rekao je za City Radio Ervin Vujica, načelnik Općine Orle.

Foto: Nedjeljna noć protekla je u obrani od poplave u Općini Orle/FB EK

Foto: DVD Velika Gorica u akciji na području turopoljske Posavine/DVD V.Gorica

Uz 78 vatrogasaca svih DVD-ova s područja Velike Gorice u pomoć su priskočili i kolege iz ostalih dijelova županije.

– Došli su nam vatrogasci iz cijele županije, deset iz Pisarovine, po osam iz Kravarskog i Kloštar Ivanića, te troje iz Pokupskog, uz sva dobrovoljna vatrogasna društva s goričkog područja. Mi smo kao JVP radili od subote oko 22 sata radili na ispumpavanju kod sifona u Čičkoj Poljani, ostali smo sve dok se nije počela voda povlačiti, do jutra. Nadalje ćemo interventirati po potrebi, no uz povlačenje vode, sigurno je lakše. No, u dežurstvu su još uvijek na jednoj lokaciji dečki iz DVD-a Strmec Bukevski – rekao nam je Ivica Maceković, zapovjednik JVP Velika Gorica.

Foto: DVD Velika Buna

Foto: DVD Vrbovo Posavsko

Foto: Sop Bukevski/DVD Strmec Bukevski

Zapovjednik spomenute ekipe dobrovoljnih vatrogasaca, Milan Đuran, nam otkriva kako je 12 članova DVD-a Strmec Bukevski u stalnom dežurstvu i rotaciji sad već gotovo 30 sati, jer krenuli su na ispumpavanje vode s jedine prometnice u Sopu Bukevskom još u jutarnjim satima u nedjelju. A kako sada stvari stoje, dežurstvo će potrajati sve dok se razina vode o oteretnom kanalu ne spusti ispod razine šahtova u nasipu. O čemu se radi? Naime, Đuran upravo lošu izvedbu radova prilikom postavljanja šahtova na ovoj lokaciji procjenjuje najvećim krivcem za poplavljenu prometnicu.

– Na intervenciji smo ovdje još od subote od 10,11 ujutro, jer kad se vodostaj krenuo dizati, popustili su šahtovi ovdje na nasipu u Sopu Bukevskom, pa ispumpavamo s četiri pumpe. Situacija nije takva da će se netko utopiti ili slično, ali nije dobro. Voda curi na ovu jedinu prometnicu, vozi se jednim trakom. Ti su se šahtovi išli naknadno raditi, zbog toga su bušili i već izgrađeni nasip, nije dobro to izvedeno. Još će se tijekom dana ispumpavati, jer voda će se cijediti sve dok se nivo vode ne spusti ispod šahtova – rekao nam je zapovjednik DVD-a Strmec Bukevski.

Foto: Sop Bukevski/DVD Strmec Bukevski

Problemima tu nije kraj, no na neke su već pripremljeni. Ovog puta riječ je više o ljudskom faktoru.

– Nakon završetka ispumpavanja vode s prometnice, zbog razlika u tlakovima pri povlačenju vode obično dolazi do plavljenja podruma. To nam je već situacija ‘pod normlano’, no većinom je riječ i o loše izgrađenim podrumima  – kaže Đuran.

Susreli su se i s neobičnim izbijanjem vode na više lokacija koje su na priličnoj udaljenosti od nasipa.

– Na zemljištima koja su po 20, 30 metara udaljenosti od nasipa i kanala pojavili su se izvori vode, promjera oko 30, 40 centimetara, iz kojih je voda šikljala u zrak do visine koljena! To smo brzo zatrpavali vrećama s pijeskom – otkriva.

Foto: Sop Bukevski

Situacija je s terena javljena ‘svima kojima se trebalo i moglo javiti’, kaže Đuran, no ništa se više nije moglo učiniti zbog previsokog vodostaja.

– Srećom, nije neka velika šteta, ali nadamo se da ne dolazi novi vodeni val iz Slovenije, prognoze nisu dobre. Treba se nešto poduzeti. No, nije fer. Nismo mogli ići u ispomoć tamo gdje je prijetila veća ugroza, u Stružec i Veleševec, tu kod nas su bili i vatrogasci DVD-a Bukevje i Staro Čiče, svi na pumpama. Stvaraju se i bespotrebni troškovi. Onaj koji je radio taj projekt, napravio je loš posao – zaključuje Milan Đuran, zapovjednik DVD-a Strmec Bukevski.

Foto: Sop Bukevski/DVD Strmec Bukevski

Foto: Sop Bukevski/DVD Strmec Bukevski

Foto: DVD Vrbovo Posavsko

 

 

Ova objava FOTO Evo što kažu oni s prve linije obrane Turopolja od poplave, u Sopu Bukevskom vatrogasci na rekordnom dežurstvu, otkrivaju što se dogodilo! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.