Prijava

Vaša prijava

Članovi Udruge Grozd podižu klopotec kako bi nakon berbe imali što staviti u bačve

[]

Vinari i vinogradari imaju pet zapovijedanih vinskih svetaca, a među njima je i Sveti Bartol, na čiju se proslavu blagdana tradicionalno u vinogradima postavlja klopotec. Članovi Udruge vinara i vinogradara Grozd danas će njegovim stavljanjem ‘u pogon’ označiti početak dozrijevanja grožđa.

– Klopotec se postavlja da bi se otjerali čvorci i ostali nametnici koji se žele počastiti bobicama već dozrelog grožđa. Pa tako klopotec kada puhne vjetar ‘zaklopoće’ i rastjeruje ptice – pojašnjava Ivan Mikulčić, predsjednik Udruge Grozd, a ujedno i domaćin današnje svečane ceremonije koja će se održati iza 17 sati u obiteljskom vinogradu u Kostanjevcu.

I dok u današnje vrijeme veći vinogradari, kako bi zaštitili svoju urod imaju plinske topove ili elektroničke naprave koje imitiraju ptice, naši vukomerički vinari drže se stare ukorijenjene tradicije i postavljaju drveni klopotec.

– Kod postavljanja svake godine iz redova poznatih osoba, članova udruge ili prijatelja izaberemo i kuma klopotca. On ga treba staviti u pogon, a s obzirom na to da u većini slučajeva tada nema vjetra i on ne može izvršiti svoju dužnost pa za kaznu mora popiti nekoliko gemišta – govori Mikulčić te ističe kako je ova godina za vinare bila veoma specifična i zahtjevna.

– Zbog velike količine oborina i nekoliko toplinskih valova pojavile su se bolesti peronospore i pepelnice, a koje su zahvatile velik dio vinograda. Tako će ove godine grožđa biti znatno manje pa će mu tako shodno tome i cijena biti veća. No, mi se nadamo i s obzirom na educiranost naših vinogradara, da manje količine neće utjecati na samu kvalitetu vina – zaključuje Mikel.

Ova objava Članovi Udruge Grozd podižu klopotec kako bi nakon berbe imali što staviti u bačve se prvi puta pojavila na cityportal.hr.