Prijava

Vaša prijava

FOTO I ove godine se nitko iz Vrbovca nije vratio gladan nakon vikend manifestacije ‘Kaj su jeli naši stari’

[]

Tradicionalna jela, Vrbovečka Pera, štrukli, gibanice, sitni kolači, meso ‘na sto načina’ i grah, kao zvijezda manifestacije ‘Kaj su jeli naši stari’ našli su se na tanjurima, ali i u vrećicama za ponijeti doma, brojnih posjetitelja ove tradicionalne turističko-kulinarske manifestacije, koja se po 42.put proteklog vikenda održala u Vrbovcu. Ove godine posjetitelji su na osam punktova mogli kušati tradicionalna jela vrbovečkog kraja koja su pripremile lokalne udruge žena i ugostitelji.

Mislilo se baš na sve, pa je jedan od punktova ponudio i vegetarijansku hranu pripremljenu na domaći način. Gastro blagavaonica nudila je bogatu i raznovrsnu ponudu hrane i pića pripremljenih od strane lovaca, ribiča, vatrogasaca, vinara te brojnih OPG-ova, domaćih radinosti i ugostitelja. Tradicionalni pokrovitelj manifestacije je i Zagrebačka županija. Zamjenik župana Zagrebačke županije, Damir Tomljenović, pohvalio je organizaciju manifestacije.

– Turistička zajednica i Gradska uprava vratili su ovu manifestaciju na pravi put. Prije je više bio naglasak na koncertima, no manifestacija je zadnjih godina postala upravo ono što treba biti i tome vam čestitam – poručio je Tomljenović, čestitavši svima, a posebno udrugama žena što već 42. godine ne posustaju, već na ovako lijep način predstavljaju starinska, narodna jela koja su neraskidivi dio identiteta, kulture i povijesti. Svečanom otvorenju je nazočila i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

– Sjećam se kad sam bio mali, moja je baka kuhala točno ova jela koja nudimo našim gostima i domaćim ljudima. Kasnije je jela kuhala mama, danas supruga i ja slabo kuhamo, a kamoli da bi kuhali ova starinska jela. Današnji klinci ne znaju koja su to starinska jela i mi na neki način čuvamo tradiciju i omogućujemo im da se upoznaju sa svojim identitetom – poručio je gradonačelnik Vrbovca, Denis Kralj.

Osim bogate gastro ponude, organizatori su ponudili i brojne radionice, izložbe, kvizove, te sportska natjecanja, a u večernjem glazbenom programu prisutne su zabavljali Edo Maajka, Haris Džinović i Zlatko Pejaković.

 

Naslovna i fotografije u članku: G.Kiš/ciytportal.hr

Ova objava FOTO I ove godine se nitko iz Vrbovca nije vratio gladan nakon vikend manifestacije ‘Kaj su jeli naši stari’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.