Prijava

Vaša prijava

FOTO/VIDEO Tomislav Hodalj, budući sportski pilot: ‘Štel sam vozit’ avion, deca su narasla i bome je došlo vreme i za to!’

[]

Članovi Aerokluba Velika Gorica proteklog su vikenda na letjelištu Buševec održali Dane otvorenih vrata, a pozivu na druženje i upoznavanje s čarima letenja jedrilicama odazvali su se brojni znatiželjnici i zaljubljenici u sportsko letenje. Deseci pilota svoju su obuku prošli upravo u jedriličarskoj školi goričkog aerokluba, koja se može pohvaliti tradicijom dugom čak 70 godina. Gorički aeroklub vlasnik je letjelišta, hangara i klupskih prostora na buševskom aerodromu, te nekoliko jedrilica koja su na raspolaganju članovima kluba. Nedavno su aktivirali i vitlo kojim se jednostavno i brzo podiže jedrilice u zrak, a motorna jedrilica, koja je protekle subote također radila ‘punom parom’ u vlasništvu je njihovih kolega iz Aerokluba Albatros iz Zagreba.

Foto: Sportski pilot goričkog aerokluba Tomo Matić iz Vukovine ‘na zadatku’ iznad turopoljske ravnice

Foto: Tomislav Hodalj iz Male Mlake jedan od polaznika obuke za pilota jedrilice Aerokluba VG

– Trenutno polažem vozačku za jedrilicu, to su neki dječački snovi, štel sam vozit’ aviona i bome došlo vrijeme i za to! Sad mi je 46 godina, deca su odrasla, pa imam više vremena. Osjećaj letenja u jedrilici je jako lijep, 11 godina sam se bavio alpinizmom, a sad je došao red na letenje avionima.  Za teoriju treba učiti, a kaj se tiče letenja, to nije problem, treba biti redovit i letjeti, brzo to ide, malo je u početku jači adrenalin, al’ zato i je gušt, treba malo adrenalina u životu – rekao nam je budući pilot Hodalj.

Foto: Dan otvorenih vrata Aerokluba VG na letjelištu Buševec privukao je brojne zaljubljenike u letenje

 

Članovi Aerokluba Velika Gorica bili su ugodno iznenađeni velikim odazivom na njihove Dane otvorenih vrata, te su nam otkrili detalje za sve koji bi se željeli školovati za pilota jedrilice, jer nova obuka kreće već za par mjeseci.

– Odaziv nam je veći od očekivanog, dosta nam je velika gužva, sve generacije su nam došle, a za obuku se može prijaviti svatko tko prođe liječnički pregledi ima najmanje 14 godina života. Mogu svakog vikenda doći kod nas tu na letjelište dogovoriti se i pitati sve što ih zanima. Teoretski dio obuke nam kreće na zimu, u prostorijama kluba u Cvjetnom naselju, a u proljeće krećemo s letovima. Kompletna obuka košta oko tisuću eura, a osim teorije tu je uključeno i 60 letova, od kojih 40 s nastavnikom, a ostalo samostalno, sve to ovisi o procjeni nastavnika. Onda treba skupiti desetak sati samostalnog letenja pod nadzorom instruktora na zemlji kako bi se stekli uvjeti za polaganje dozvole za pilota jedrilice pri Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo. Dozvola za motornu jedrilicu je nadogradnja, to se isto može kod nas proći – otkriva  Davor Ferderber, član Uprave Aerokluba Velika Gorica, inače kontrolor leta i sportski pilot.

Foto: Sportski pilot Tomo Matić leti motornom jedrilicom već desetak godina

Foto: Jedrilice Aerokluba VG

Foto: ‘Garaža’ za letjelice Aerokluba VG na letjelištu Buševec

 

 

Naslovna, fotografije i video u članku: G.Kiš, Cityportal.hr

Ova objava FOTO/VIDEO Tomislav Hodalj, budući sportski pilot: ‘Štel sam vozit’ avion, deca su narasla i bome je došlo vreme i za to!’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.