Prijava

Vaša prijava

Dan europske baštine u Novom Čiču: Razgledavanje, edukacija i radionica veza i tkanja

[]

Brojnim kulturnim događanjima u našem gradu obilježit će se Dan europske baštine. Po prvi puta, manifestaciji su se priključili i u Novom Čiču, a u subotu 30. rujna od 9 sati u Turističko-edukativnom centru i Etno-naselju svi zainteresirani moći će saznati nešto više o vještini veza i tkanja.

– Kako bi smo bismo podržali manifestaciju i sačuvali živu baštinu koju čuvamo u Novom Čiču pripremljen je program koji uključuje razgledavanje, edukaciju i radionicu na temu tradicije i vještine veza i tkanja. Paralelno će se održati i edukacija mladih u svrhu razvoja poduzetničkih vještina prilikom koje će mladi naučiti pripremati turopoljsku kotlovinu, domaću gibanicu, štrukle, zamijesiti i ispeći kruh u krušnoj peći te naučiti ponešto o gradnji krušne peći – rekao nam je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a ‘Čiče’ Novo Čiče.

U listopadu u Novom Čiču bit će još i zanimljiva radionica ‘Slamarska umjetnost bačkih Hrvatica u turopoljskom kraju’.

Na poziv predsjednice Društva žena Velika Mlaka Ivane Andrić Penave, koja je podrijetlom iz Vojvodine, vrijedne slamarke iz Tavankuta dolaze u Turopolje gdje će prezentirati ovu zahtjevnu, ali nesvakidašnju lijepu tehniku izrade narodnih rukotvorina temeljenih na tradicionalnom načinu pletenja slame, a koja je stoljećima važan dio baštine bunjevačkih Hrvata.

Inače, ove je godine u fokusu manifestacije ‘Živa baština’ koja podrazumijeva razne forme nematerijalne kulturne baštine poput običaja, rukotvorina, znanja i vještina koji čine važan dio identiteta zajednice. Njezini je nositelji, članovi lokalne zajednice, s posebnom ljubavlju i predanošću čuvaju od zaborava i prenose s generacije na generaciju.

 

Ova objava Dan europske baštine u Novom Čiču: Razgledavanje, edukacija i radionica veza i tkanja se prvi puta pojavila na cityportal.hr.