Prijava

Vaša prijava

OGLEDE: Prvi festival izvedbenih umjetnosti zavladao Goricom

[]

Oglede, prvi festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi u Velikoj Gorici sinoć je otvoren performansom Siniše Labrovića i Ismaila Balde Kouyate pod nazivom ‘Drago mi je da se razumijemo’.

Na Trgu kralja Tomislava, na klupici ispred Chop Old Housea, brojna je publika sa zanimanjem gledala i slušala performans koji je progovorio o itekako aktualnoj temi izbjeglica i azilanata, kroz razgovor Senegalca koji živi u Hrvatskoj od 2013. godine i Hrvata koji je pobjegao iz te iste Hrvatske 2018. godine.

– Postoji izreka da nitko ne čuje toliko loše kao onaj tko ne želi čuti, a odbijanje da nekoga čujemo i vidimo, premda je fizički tu među nama, jest poništenje njegove ljudskosti, simboličko ubojstvo – rekao je Labrović uoči performansa.

Foto: Siniša Labrović i Ismaila Balde Kouyate /Željko Hladika/PIXSELL

Program ovog petka i u subotu donosi niz zanimljivih performansa, predstava, kao i radova vizualnih umjetnika, instalacije i skulpture na festivalsku temu – ‘Zamjene’, pa tako i umjetnički radovi komuniciraju zadanu temu i perspektivu.

– Cilj nam je oživjeti umjetnost u prostoru, uklopiti je u grad. Velik dio programa su hodajuće točke i performansi u pokretu koji ne mogu funkcionirati u zatvorenim prostorima – rekla je umjetnička ravnateljica festivala, Ana Katulić.

 

Naslovna fotografija: Siniša Labrović i Ismaila Balde Kouyate /Željko Hladika/PIXSELL

Ova objava OGLEDE: Prvi festival izvedbenih umjetnosti zavladao Goricom se prvi puta pojavila na cityportal.hr.