Prijava

Vaša prijava

Zadrugarstvo je aktivnost koja ih zabavlja, ali i uči vještinama. Učenici predstavili svoje proizvode na županijskom Danu zadruga

[]

Svoju kreativnost, ideje i vještinu izrade pojedinih proizvoda, brojni učenici bruse u svojim učeničkim zadrugama koje djeluju u sklopu škola. Tradicionalno, svoje ukrasne i uporabne predmete, prirodnu kozmetiku, keramičke ukrase i nakite, kao i prehrambene proizvode koje su marljivo izrađivali i pripremali tijekom godine predstavili su na 10. Danu učeničkih zadruga Zagrebačke županije koji je obilježen u Ivanić-Gradu.

– To su naši mali poduzetnici, naša budućnost. Stvaraju proizvode koji imaju svoju prodajnu vrijednost. Zadrugarstvo je oblik izvan nastavne aktivnosti kojim pokušavamo djecu naučiti uporabne vještine, da danas sutra znaju raditi sami svojim rukama. U samom zadrugarstvu stvaraju se prijateljstva, djeca se uče pomagati jedan drugome te se uče suočavati s poteškoćama i problemima – istaknula je Darinka Balen, tajnica Podružnice učeničkih zadruga Zagrebačke županije.

Foto: Dan učeničkih zadruga u Ivanić-Gradu/Sanjin Vrbanus/Cityportal.hr

A oko 90 učenika iz Osnovne škole Eugena Kumičića uključilo se u rad Učeničke zadruge Vuzel. Kako učenici, mali zadrugari kažu sami, to je mjesto gdje se osjećaju lijepo, jer mogu pomoći i predlagati svoje ideje. Sudjeluju u nekim humanitarnim akcijama, a novac prikupljen od prodaje uglavnom ulože u materijal i nove proizvode.

– Za ovaj dan pripremili smo i predstavili proizvode naših devet aktivnih sekcija, a zvijezda od naših proizvoda svakako su mašne koje su radili modni dizajneri iz naše nove sekcije. Napravljene su od prirodnog materijala viskoze, a inspiracija su nam bile turopoljske podgutnice – ispričala nam je Natali Špičić.

Foto: Dan učeničkih zadruga u Ivanić-Gradu/Sanjin Vrbanus/Cityportal.hr

Inače, na području županije djeluje 43 učeničke zadruge koje obuhvaćaju oko 4 500 učenika, a u Ivanić-Gradu se predstavilo 30 zadruga.

– Kroz zadrugarstvo djeca stječu dodatna znanja i vještine koje će im itekako biti korisne u budućnosti, bez obzira na to koje zanimanje odabrali i zato njihovu kreativnost valja poduprijeti. U sve izložene rukotvorine i proizvode trebalo je uložiti mnogo spretnosti i umijeća. Na sreću, upravo zahvaljujući ovakvim događanjima, trud naših zadrugara neće proći nezapaženo – rekao je zamjenik župana Ervin Kolarec dodavši da je Županija samo u ovoj godini za zadrugarstvo osigurala nešto više od 17 tisuća eura.

Foto: Dan učeničkih zadruga u Ivanić-Gradu/Sanjin Vrbanus/Cityportal.hr

Foto: Dan učeničkih zadruga u Ivanić-Gradu/Sanjin Vrbanus/Cityportal.hr

Foto: Dan učeničkih zadruga u Ivanić-Gradu/Sanjin Vrbanus/Cityportal.hr

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava Zadrugarstvo je aktivnost koja ih zabavlja, ali i uči vještinama. Učenici predstavili svoje proizvode na županijskom Danu zadruga se prvi puta pojavila na cityportal.hr.