Prijava

Vaša prijava

‘Školarci ih svakodnevno traže, jedan je već završio u nesvijesti nakon kunzumacije!’

[]

Prodaju se u šarenim kutijicama nalik na one u kojima se drže bomboni, voćnih su okusa, međutim njihov je sastav daleko od bezopasnog – riječ je o nikotinskim vrećicama, koje su, čini se, vrlo tražena roba i među goričkim školarcima. I to onima koji pohađaju osnovnu školu! Kutijica košta 4,20 eura i sadrži 20 paketića, a nalazi se baš na svakoj istaknutoj prodajnoj poziciji na goričkim kioscima. To je jedan u nizu proizvoda koji se koristi kao alternativa cigaretama, odraslima pomažu pri odvikavanju od pušenja, a prodaja mlađima od 18 godina je zakonski zabranjena. Šarene kutijice pune vrećica s nikotinom, čija količina može imati teške posljedice za djecu, od euforije, konfuznog stanja, a kako neslužbeno doznajemo, jedan je gorički školarac nakon konzumacije pao u nesvijest u školi!

Stoga smo obišli kioske u blizini goričkih osnovnih škola, a iz razgovora s prodavačicama doznajemo kako su školarci vrlo uporni i vrlo kreativni prilikom pokušaja kupnje tih kutijica punih nikotinskog otrova za njihov mladi organizam.

– O da, školarci ih traže, i to jako puno, svakodnevno. Jedan mali je došao s bakom, nema ni 13 godina i kaže mali baki da mu to kupi, jer mu treba. Pitala sam baku jel’ ona uopće zna što je to i čemu služi, a baka ne zna, naravno, a to ide direktno u glavu, u krv! Došla mi je i supruga jednog ravnatelja naše osnovne škole, gdje se jedno dijete srušilo u nesvijest kad je to koristio, a kupio mu je stariji brat. Onda je gospođa došla poslikati te kutijice da se upozore i roditelji i djeca. Postoje na kutijici upozorenja, štetno je ako se proguta, može izazvati alergijske reakcije i dopušteno je za konzumaciju samo starijima od 18 godina. Obavezno tražim osobnu, ništa im ne dam bez toga, preopasno je – ispričala nam je prodavačica s jednog kioska u Zagrebačkoj ulici.

Foto: Nikotinske vrećice nova pošast među školarcima/G.Kiš, Cityportal.hr

I njena kolegica iz susjednog kioska također je čvrstog stava – ništa bez osobne!

– Školarcima ništa ne prodajem, sve što spada pod nikotin i te sve alternative cigaretama, ništa im ne prodajem. Pitaju svakodnevno, uporni su, ali ovdje neće to kupiti – odlučno poručuje.

Posebno veliki broj mladih kupaca iz osnovnih škola pokušava kupiti nikotinske vrećice na kiosku na autobusnom kolodvoru.

– Ma to samo klinci traže, ali njima samo kažem jednostavno ne i točka! Odrasli ni ne traže, oni uzimaju cigarete. Mi smo najbliži kiosk za dvije osnovne škole, klinci zbilja svakog dana dolaze i stalno traže, ali ništa im ne prodajem, već je jednom djetetu i pozlilo iz jedne od tih škola, palo je u nesvijest, tako da nema šanse da im prodam – rezolutna je naša sugovornica.

Foto: Nikotinske vrećice nova pošast među školarcima/G.Kiš, Cityportal.hr

U razgovoru s prodavačicom iz kioska na također vrlo frekventnoj lokaciji, onoj kod robne kuće, doznajemo još malo o dječjoj kreativnosti. Međutim, bez efekta.

– Rijetko imam upita za nikotinske vrećice, iako su i na istaknutoj poziciji za prodaju, ali ovdje stalno pokušavaju kupiti e-cigarete. To je nadomjestak za 2-3 kutije cigareta, njima su to voćkasti okusi i oni to ‘izdime’ u jedno poslijepodne, a znate što je to za pluća! Kod mene sigurno to neće kupiti, a tako bih voljela da netko odbije i moje dijete ako to želi kupiti. Imaju svakakve fore. Ljetos je došao mali, ma nema ni 12 godina i kaže ‘treba vas moj tata na mobitel’, uzmem ja taj mobitel kad s druge strane glas tog ‘tate’ još mlađi od ovog što je htio kupiti, i kaže ‘bolestan sam pa dajte prodajte mom djetetu’, samo sam mu poručila da si je mogao i glas promijeniti.. Sve to ide u rok službe, morate glumiti i policajca. Jedan mali je tu molio ljude uokolo da mu kupe, nitko nije htio, pa je malac opsovao ‘*bem ti državu gdje ne mogu ni cigarete kupiti’, pa me nasmijao i onda kad je to vidio kaže mi ‘Teta mogu sad kupiti, vidite kak’ sam vas oraspoložio’, hahaha. Nažalost, ako baš imaju namjeru, naći će nekoga tko će im to i kupiti ili prodati. Kad bi se svi držali svog dijela posla, ne bi ta djeca od 12 godina pušila – zaključuje prodavačica.

Foto: Nikotinske vrećice nova pošast među školarcima/G.Kiš, Cityportal.hr

 

Naslovna fotografija: Nikotinske vrećice/G.Kiš, Cityportal.hr

Ova objava ‘Školarci ih svakodnevno traže, jedan je već završio u nesvijesti nakon kunzumacije!’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.