Prijava

Vaša prijava

Vježba VG 23: ‘Najjača snaga operativnih snaga županijske Civilne zaštite su – vatrogasci!’

[]

Olujno nevrijeme, poplave, potresi, prometne nesreće, ma kakva god nevolja zadesila čovjeka, oni su uvijek ti koji prvi priskaču u pomoć – operativci Civilne zaštite! Svoju spremnost, opremljenost i vještine pokazalo je 250 sudionika Pokazne vježbe civilne zaštite ‘Velika Gorica 2023’, koja je ove subote održana na nekoliko lokacija uz jezero Čiče. Policija, Crveni križ, Hitna medicinska pomoć, a ponajviše – vatrogasci, koji čine 85 posto svih operativnih snaga županijske civilne zaštite, uspješno su odradili i ovu vježbu, koju su organizirali Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice i gorička Javna vatrogasna postrojba.

– Vježba je uspjela, pokušali smo inscenirati sve što smo ljetos prošli, olujno nevrijeme, obranu od poplava. Sudjelovalo je 250 pripadnika naših operativnih snaga sa 63 vozila, ukupno 38 vatrogasnih postrojba s područja Grada Velike Gorice. Od svih operativnih snaga na terenu uvijek je oko 85 posto vatrogasaca. Probali smo i stožerno upravljanje i zapovijedanje, jer je puno službi na terenu i treba to sve dobro iskoordinirati. Hvala svim sugrađanima koji su došli gledati našu vježbu na podršci – rekao je Dario Kezerić, županijski vatrogasni zapovjednik.

Foto: Operativne snage civilne zaštite Zagrebačke županije na zajedničkoj vježbi ‘Velika Gorica 2023.’ na jezeru Čiče/P.Škrinjarić, Cityportal.hr

Okupljeni su tako imali prilike vidjeti izvlačenje automobila i spašavanje unesrećenih iz vode, uklanjanje drveća nakon olujnog nevremena, postavljanje zečjih nasipa. Osim vještina i znanja, za uspješnost akcije potrebna je i dobra opremljenost.

– Opremljeni smo jako dobro, i nakon potresa dodatno kroz Fond solidarnosti, grad i županija nas financijski prate vrlo dobro. Još nam je u planu nabava auto-ljestvi, vjerujem kako ćemo ubrzo i to riješiti – kaže zapovjednik Kezerić.

Potvrđuje to i Ervin Kolarec, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije.

– Ova vježba je ponovo pokazala visoku spremnost naših operativnih snaga, možemo se njima ponositi. Upravo su oni prvi koji uskaču ljudima u pomoć, a i današnja vježba je pokazala kako su vatrogasci najjača snaga civilne zaštite, zaista su spremni za bilo koju intervenciju. Koliko cijenimo sve što rade pokazuje i ulaganje u vatrogasnu opremu za koju smo ove godine iz proračuna uložili 640 tisuća eura i rebalansom još dodatnih 50 tisuća eura – rekao je Kolarec.

Foto: Operativne snage civilne zaštite Zagrebačke županije na zajedničkoj vježbi ‘Velika Gorica 2023.’ na jezeru Čiče/P.Škrinjarić, Cityportal.hr

U ime Ravnateljstva civilne zaštite, ali i Grada, pohvalu organizatorima i čestitke operativcima uputio je Neven Karas.

– Nažalost svjedoci smo svakodnevnih nesreća i zato su ovakve vježbe dobra stvar, a operativci su sve izveli sjajno. Kao zamjenik gradonačelnika moram iskazati zadovoljstvo što su sva dobrovoljna vatrogasna društva s našeg područja sudjelovala u ovoj vježbi – istaknuo je.

Veliki broj djece koja su znatiželjno pratila današnju vježbu, posebno je razveselila organizatore.

– Svi sudionici pokazali su kroz različite scenarije kvalitetu i tehniku kojom pomažu ljudima u spašavanju njihovih života i imovine. Bilo mi je jako drago vidjeti koliko je ovdje djece, jer pokazuje da kao vatrogastvo imamo dobru budućnost – rekao je Slavko Povrlišek, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

 

Ova objava Vježba VG 23: ‘Najjača snaga operativnih snaga županijske Civilne zaštite su – vatrogasci!’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


Svjetski dan jabuka