Prijava

Vaša prijava

Lomničani se sjećaju Vojka, velikog zaljubljenika u tradicijsku baštinu

[]

Lomnničani će se još jednom prisjetiti svog sumještana, zborovođe i velikog zaljubljenika u tradicijsku baštinu Vojka Miklaušića. Njemu u čast, ove godine obilježit će 27. Vojkove dane koji će se održati u 27. i 28. listopada, a u organizaciji KUD-a ‘Nova zora’ iz Donje Lomnice.

– Bio je veliki zaljubljenik u tradicijsku baštinu općenito, a posebno u baštinu Turopolja i Donje Lomnice. Svojim je radom uspio specifičan način donjolomničkog pjevanja zabilježiti i promovirati na nastupima. Vojkova fascinacija turopoljskom nizinom i njezinim stanovnicima potaknula ga je da zapiše njihove običaje, govor, pjesme i plesove, da ovjekovječi njihov način života na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće – ističu iz KUD-a ‘Nova zora’ te dodaju kako je bio veliki vizionar i u pogledu zaštite turopoljskog govora te je i na tom polju dao veliki doprinos zapisavši riječi i izraze koji su kako je sam napisao „izvan živog jezika ili zaboravljeni, jer su dijelovi jezika stare generacije kajkavaca, koja izumire“.

Foto: KUD Nova zora

Lomničani mu se pokušavaju odužiti za ono što je učinio za mjesto. Još pedesetih godina jedan izvor u Lomničkom vinogradu dobiva ime “Vojkov zdenčec”, a 1991. godine jedna ulica dobiva naziv ” ulica Vojka Miklaušića”, a folklorno društvo na sjećanje svojeg zborovođe održava manifestaciju pod nazivom “Vojkovi dani”.

Program će započeti tradicionalnim odlaskom na Vojkov grob u Velikoj Gorici u petak u 17 sati, a potom će se svi uputiti na svetu misu u lomničku župnu crkvu Sv. Tri kralja.

Subota je rezervirana za kulturno-umjetnički program koji će se održati u mjesnom društvenom domu, a na kojem će nastupiti sve sekcije kulturno-umjetničkog društva ‘Nova zora’ te gostiju KUD ‘Tomislav’ iz Cerne, folkloraši iz susjednog Lukavca i Gradića. Program počinje u 19 sati.

Velika hvala Vojku , ali velika hvala i njegovoj obitelji koja je ustrajala i čuvala njegove zapise te ih dala tiskati. Njima se danas koriste mnoga kulturno-umjetnička društva, a koristit će se i naraštaji koji tek dolaze na scenu folklora i čuvanja te tradicijske kulturne baštine – poručili su iz ‘Nove zore’.

Ova objava Lomničani se sjećaju Vojka, velikog zaljubljenika u tradicijsku baštinu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.