Prijava

Vaša prijava

FOTO/VIDEO Mladi poduzetnik Renato otkrio nam je sve o nevjerojatnom susretu s veličanstvenim bjeloglavim supom na goričkoj obilaznici

[]

Doista nesvakidašnji prizor zatekao je 30-godišnjeg Renata Vulina i njegovu djevojku Mandu kad su se jučer poslijepodne autom vraćali iz Zagreba prema Velikoj Gorici. Na samom ulasku na goričku obilaznicu na zaštitnoj ogradi uz cestu uočili su, ni više ni manje, nego li impresivnog predstavnika najveće ptičje vrste u Hrvatskoj – bjeloglavog supa!

– Išli smo prema Gorici i čim smo se uključili na obilaznicu i cura i ja smo odmah primijetili tu ‘gromadu’, ne možeš ga ne primijetiti, ipak je to bjeloglavi sup! Nije to baš uobičajen prizor, pa smo odlučili napraviti krug i vratiti se da ga malo posnimimo i fotkamo, prepoznali smo odmah o kojoj ptici se radi. Znamo da im ovo nije baš stanište, pa je Manda odmah zvala udruge koje se bave njihovom zaštitom, nismo znali je li možda ozlijeđen ili zašto se tu našao. Brzo nas je kontaktirao i ravnatelj zagrebačkog ZOO vrta gospodin Skok, izišli su na teren, ali sup je odletio, pa su shvatili da je sve u redu, odnosno da nije ozlijeđen – ispričao nam je ovaj mladi poduzetnik, koji se s Krka doselio u naš grad, gdje radi u svom servisu za čišćenje.

Foto: Bjeloglavi sup na goričkoj obilaznici/Renato Vulin

On i djevojka Manda, koja je iz Velike Mlake, zasigurno će još dugo pamtiti neobičan susret s ovom fascinatnom pticom, čija se posljednja populacija u Hrvatskoj nalazi upravo na području Kvarnera, na otoku Cres, gdje se nalazi i Centar Beli, najveće oporavilište bjeloglavih supova kod nas.

– Znamo da su bjeloglavi supovi ugrožena vrsta i zato nam je bilo jako drago da su stručnjaci brzo reagirali. Uživo izgleda još puno veće i masivnije nego na fotografijama. Nadamo se da je dobro! – rekao nam je Renato Vulin.

Iako su ga stručnjaci pokušali uhvatiti, bjeloglavi sup je odletio dalje, pa su zaključili kako nije ozlijeđen, nego je vjerojatno riječ o jedinki u razdoblju puberteta koja je krenula na neku od svojih letačkih ruta. Bjeloglavi sup je jedini preostali predstavnik skupine strvinara u Hrvatskoj, s rasponom krila od 240 do 280 cm, visinom do 110 cm i masom odrasle jedinke koja varira od 7 do 12 kg. U Hrvatskoj je još samo 100 obitelji ovih veličanstvenih ptica.

 

Ova objava FOTO/VIDEO Mladi poduzetnik Renato otkrio nam je sve o nevjerojatnom susretu s veličanstvenim bjeloglavim supom na goričkoj obilaznici se prvi puta pojavila na cityportal.hr.