Prijava

Vaša prijava

Noć 31. listopada: Holywin ili Halloween, pitanje je sad?

[]

Zadnji dan mjeseca listopada, preciznije večer i noć uoči blagdana Svih svetih, već je desetljećima sinonim za tematske zabave, a Noć vještica je i praznik koji se slavi 31. listopada, prije svega u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricou, Australiji i Novom Zelandu. U brojnim zemljama danas se organiziraju zabavni festivali koji uključuju maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija, goblina, a kuće i okućnice ukrašavaju bundevama, paukovim mrežama, kosturima, gledaju se horor filmovi, a sve u svrhu zastrašivanja, jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoči Dana Svih svetih. Za globalno širenje tulumarenja baš na ovu ‘strašnu’ noć, dio zasluga svakako ide i redatelju Johnu Carpenteru, autoru kultnog horor klasika ‘Noć vještica’ (Halloween) iz 1978.godine. Tulumarit će se ove noći i u brojnim goričkim kafićima, pa tako jedan od njih, Caffe bar Oziris, tematski party povodom Noći vještica organizira od samih početaka i svih tih osam godina posjećenost je više nego dobra. No, kako nam kaže jedan od suvlasnika, sve je to  – samo zabava!

– Vodimo posao gdje se ljudi dolaze opustiti i zabaviti, dolaze nam mladi i oni to doživljavaju samo kao još jedan dobar party. Noć vještica je popularno događanje i svi to organiziraju, a kod nas je večerašnje događanje više vezano za tamburaše nego za nekakve poganske običaje. Mi to gledamo čisto profesionalno, ako nećemo mi imati party, gosti će otići negdje gdje će ga biti, nema tu velike filozofije, samo dobra zabava! – rekao nam je Ozren Kučiš, jedan od suvlasnika.

Foto: Oziris bar FB

Iako je Halloween skraćeni oblik od arhaičnog engleskog imena za blagdan Svih svetih (All-Hallow-even, All Hallows’ Eve), službena Katolička crkva smatra Noć vještica – poganskim blagdanom koji je izravno suprotstavljen katoličkom blagdanu Svih svetih. Zato danas imamo i Holywin, odnosno ‘Svetost pobjeđuje’, što je naziv za misno bdijenje mladih koje se organizira i u brojnim crkvama u Hrvatskoj i diljem svijeta upravo na noć uoči Svih svetih, 31. listopada. U Hrvatskoj se Holywin službeno održava od 2006.godine, a članovi katoličkog pokreta Kursiljo večeras u Velikoj Mlaki organiziraju Holywin radionicu za školarce u Župnoj dvorani kod kapelice svete Barbare.

– Želimo djeci ponuditi izbor, da postoji nešto osim tog američkog običaja Halloweena. Na radionici ćemo naučiti nešto više o katoličkim svecima, imat ćemo i jedan mini-kviz, uvježbat ćemo i jedan igrokaz. Svi ti sveci su bili obični ljudi, a Kursiljo ima i mali tečaj radosnog kršćanstva, kojim želimo pokazati kako su kršćani pozvani živjeti radosno – rekla nam je Iva Klanac. Holywin radionica počinje u 19 sati.

 

 

Ova objava Noć 31. listopada: Holywin ili Halloween, pitanje je sad? se prvi puta pojavila na cityportal.hr.