Prijava

Vaša prijava

Župnik Koprivec: ‘Osim sjećanja na drage pokojnike, ovi dani su prilika da se zamislimo nad svojim životnim prioritetima’

[]

Povodom katoličkih blagdana Svih svetih i Dušnog dana, župnik Norbert Ivan Koprivec, uputio je poruke vjernicima.

– Blagdan Svi sveti jedna je od velikih svetkovina, gdje je Crkva odredila jedan dan, jer ne može obuhvatiti u jednoj godini sve one koji su proglašeni svetima, ali mnogi i nisu, svima njima u čast, poznatim i nepoznatim svecima. Kako kaže blagopokojni Benedikt XVI. ‘ Da bi mogli biti sveti nije potrebno činiti izvanredne pothvate ni djela, posjedovati posebne karizme, već jednostavno služiti Kristu, slušati ga i slijediti bez obeshrabrenja u teškim trenucima’. Mi vjerujemo kako uz pomoć našeg Gospodina možemo postati sveti, sami ne. Ovaj dan je blagdan živih, vjerujemo u vječni život, nismo stvoreni samo za ovaj svijet. Taj blagdan nam također to govori, pa smo povezani, mi vjerujemo, sa tom Crkvom i njenim članovima koji su proslavljeni u Nebu, to je proslavljena Pobjednička Crkva – poručuje župnik.

Foto: Župnik Norbert Ivan Koprivec, NBD/G.Kiš, Cityportal.hr

Također ističe i važnost Dušnog dana.

– Drugi dan, Dušni dan, molimo za naše drage pokojne, koji su isto živi, ali možda još nisu u Nebu, pa su Trpeća crkva, u Čistilištu, stanju čišćenja od grijeha i nedosljednosti da bi onda ušli u puno zajedništvo s Bogom. A mi smo ovdje Putujuća Crkva prema toj Proslavljenoj Crkvi, pa smo svi onda zajedno povezani – Sveti, zagovornici, prijatelji mole za nas, mi se utječemo i njima, da i mi dođemo u to Stanje Neba, a i mi molimo za naše drage pokojne da dođu u to Stanje Neba. Živa Crkva je i ovdje na zemlji, i ona Proslavljena i Trpeća, pa se radujemo susretu s onima koji su već otišli s ovoga svijeta. Za nas nema Dana mrtvih, nego je to Dan živih, jer preselili su s ovog svijeta u Život Vječni – pojašnjava, te dodaje.

– Tako da se ove dane ne sjećamo samo svojih dragih pokojnika, nego je prilika da se sami zamislimo nad svojim životnim prioritetima, da pogledamo ono vrijedno i dobro što su činili naši dragi pokojnici, naši Sveci uzori, da se zalažemo za istinsko čovještvo, za dobrotu, za pravednost, za ljubav, koja nas sve povezuje i za tako potreban mir. To je ono bitno. I pomoliti se, zapaliti svijeću na grobovima, ne treba pretjerivati. Uvijek kažem vjernicima da se za života brinu za svoje članove obitelji, osobito za stare, bolesne, nemoćne, u bolnicama, staračkim domovima, sada im je to potrebno. Poslije toga, molitva, Sveta misa. Treba se sjetiti i obilježiti mjesta gdje su sahranjeni, ali ne treba pretjerivati sa silnim cvijećem i svijećama, molitva će više koristiti i sveta misa, a pogotovo dok su živjeli na ovoj zemlji. Danas treba naglasiti da trebamo imati vremena jedni za druge, to je važno naglasiti – zaključuje župnik Norbert Ivan Koprivec.

 

 

Ova objava Župnik Koprivec: ‘Osim sjećanja na drage pokojnike, ovi dani su prilika da se zamislimo nad svojim životnim prioritetima’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.