Prijava

Vaša prijava

Edukativan posjet knjižnici: Djeca iz Cicibana učila osnove znakovnog jezika

[]

Djeca iz vrtićke skupine s ranim učenjem njemačkog jezika iz Dječjeg vrtića Ciciban bili su u posjeti Dječjem odjelu Gradske knjižnice gdje su sudjelovali na jednom zanimljivom i edukativnom predavanju.

Knjižici u goste je stigla naša sugrađanka Marijana Ibriks inače tajnica Udruge osoba oštećena sluha “Centar” Zagrebačke županije koja je djeci na zanimljiv i njima primjeren način objasnila što to znači biti osoba oštećena sluha, a naučili su i neke osnove znakovnog jezika.

Foto: FB Dječji odjel Gradske knjižnice Velika Gorica

Prema Svjetskoj federaciji gluhih (WFD) u svijetu živi više od 70 milijuna gluhih osoba. Danas osobe s oštećenjem sluha koriste više od 300 različitih znakovnih jezika kako bi se lakše sporazumijevali. Znakovni jezici su punopravni jezici, ali strukturno različiti od govornog jezika.

– U knjižnici smo ostavili nekoliko pisanih primjeraka pjesme “Poruka upućena” našega člana Otta Nikića, podijelili djeci kartice sa dvoručnom abecedom, ali i ostavili desetak primjeraka slikovnica, knjižica naše Vanje Jović na daljnju posudbu. Tako od sada na dječjem odjelu možete posuditi edukativne knjižice o gluhoj, nagluhoj djeci u školskom i obiteljskom okruženju : “Adam i Eva u školi” i “Adam i Eva u obitelji” – istaknuli su iz Udruge.

Foto: FB Dječji odjel Gradske knjižnice Velika Gorica

Budući da je Marijana i osoba oštećena vida, djeca su imala prilike i probati hodati s bijelim štapom koji slijepim i slabovidnim osobama služi kao pomagalo za kretanje i prepoznavanje terena.

Ova objava Edukativan posjet knjižnici: Djeca iz Cicibana učila osnove znakovnog jezika se prvi puta pojavila na cityportal.hr.