Prijava

Vaša prijava

Nastavnicima se spremaju novčane kazne do 500 eura za krivo ocjenjivanje, neprovođenje pedagoških mjera, rad s neodobrenim udžbenicima i još niz prekršaja

[]

Vlada priprema izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju koji predviđa i novčane kazne za učitelje i nastavnike i to za čak devet prekršaja, među kojima je i  – krivo ocjenjivanje. U nacrtu predloženih izmjena propisane su novčane kazne u iznosu od 200 do 500 eura, a nastavnici mogu biti kažnjeni ako provode nastavu suprotno propisanom kurikulumu, ako ne provode postupke vrednovanja sukladno Pravilniku o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika ili ako ne provode izricanje pedagoških mjera. Predloženo je novčano kažnjavanje i ako ne provode mjere sigurnosti te prava i obveze sukladno Pravilniku o izvođenju izleta, te ako koriste udžbenike koje nisu zakonski odobreni. Kazna za učitelje predviđena je samo ako se za propuste utvrdi njihova osobna odgovornost.

Sindikati i prosvjetni radnici tim su prijedlogom neugodno iznenađeni i ako se isti ne povuče najavljuju prosvjed. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama tvrdi kako se ovime ‘otvara lov na vještice’.

– Ne trebaju se bojati oni koji štancaju petice bez ikakvog kriterija i koji su odavno digli ruke od pravičnog ocjenjivanja i vrednovanja učeničkog rada, jer njih ionako neće kažnjavati po ovom kriteriju, ali oni koji su u sebi sačuvali barem dio odgovornosti prema svom poslu i prema učenicima, radije neka traže drugi posao jer u učionicama će od sada ostati samo strepnja i grč u želucu nastavnika, onih koji se bave  praćenjem, vrednovanjem i ocjenjivanjem učenika jer nije važno kako radili, nije važno cijene li učenici vaš trud, rad i zalaganje i odnos prema njima, dovoljno je da se pojavi samo jedan nezadovoljan i da vam život pretvore u proces u kojem ne znate ni zašto ste i kako ste osuđeni – piše u priopćenju koje potpisuje sindikalna predsjednica, Nada Lovrić.

 

Ova objava Nastavnicima se spremaju novčane kazne do 500 eura za krivo ocjenjivanje, neprovođenje pedagoških mjera, rad s neodobrenim udžbenicima i još niz prekršaja se prvi puta pojavila na cityportal.hr.