Prijava

Vaša prijava

Prevelika količina nestručno odloženog biootpada kriva za ogroman odron na smetlištu Jakuševec?

[]

Vijest o tome kako se na odlagalištu otpada Jakuševec dogodio ogroman odron dijela brda smeća u javnost nije pustio ni Zagrebački holding ni Grad Zagreb, a niti neka od brojnih inspekcija nadležnih za nadzor sigurnosti i zdravlje građana. Učinile su to ekološke udruge i udruge građana s područja Jakuševca. Tek pet dana nakon incidenta oglasili su se i iz Grada Zagreba.

– U subotu, 11. studenoga, došlo je do djelomičnog urušavanja na zapadnom dijelu odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec. Odmah su poduzete sve mjere sigurnosti što uključuje zabranu pristupa plohi na kojoj se djelomično urušavanje dogodilo i mjerenje odlagališnih plinova na lokaciji. Rezultati mjerenja nisu pokazali povećane koncentracije istih te zdravlje građana ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo. Prema podacima na mjernoj postaji Jakuševec, u periodu nakon klizišta do danas, nisu zabilježena prekoračenja satnih niti dnevnih vrijednosti parametara mjerenja. Sva mjerenja obavljaju akreditirane tvrtke u skladu s ishođenim dozvolama – navode iz zagrebačke gradske uprave.

Što se točno dogodilo trebali bi utvrditi Državni inspektorat, te građevinska, kao i inspekcija zaštite na radu i zaštite okoliša, koji su nakon događaja izišli na teren, a rezultati inspekcijskih nadzora trebali bi biti uskoro poznati. Stanovnici koji žive u neposrednoj blizini Jakuševca osjetili su po nesnosnom smradu u subotu popodne kako se nešto čudno događa, pa tako aktivist iz udruge Inicijativa za Jakuševec navodi kako je razlog odrona ‘vjerojatno zato što se odlaže velika količina biootpada koji ondje ne bi trebao ni biti. Da je netko u tom trenutku bio na vrhu brda s bagerom ili kamionom, poginuo bi’, rekao je za Večernji list.

– Najveći je problem to što su Grad i Zagrebački holding šutjeli, a po Zakonu o gospodarenju otpadom trebali su obavijestiti javnost o incidentu, mogućem zagađenju i koracima koji su poduzeti da se problem sanira. Prilikom ovakvih situacija oslobađaju se štetni plinovi poput metana, merkaptana i sumporovodika. Zbog velikih količina biootpada zemlja je meka i gnjecava što je, pretpostavljamo, uzrokovalo odron – kaže za Večernjak Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada. Upravo je ta udruga u javnost pustila video-snimku urušenog brda smeća.

Foto: Inicijativa za Jakuševec

Aleksandra Anić Vučinić, profesorica na studiju inženjerstva okoliša pri Geotehničkom fakultetu u Varaždinu, kao glavnog krivca za situaciju također navodi odlaganje biootpada.

– Zbog ušteda, gradski biootpad vozi se u kompostanu, gdje se ustanovi da je previše kontaminiran pa velike količine završavaju na Jakuševcu. Određene količine plinova su se oslobodile, posebice merkaptana koji je odgovoran za smrad po trulim jajima na koji se Zagrepčani žale, ali i metana koji je završio u atmosferi, no u zanemarivim količinama. Slaganje otpada na deponiju zahtjevna je znanost jer se mora pažljivo izračunati više parametara. Trebao je postojati nadzor i odgovorna osoba iz nadzora morala je kazati kako je masa previše vlažna. Biootpad se, za razliku od miješanog otpada, brže sliježe pa je trebalo slagati u širinu prema principu red miješanog, red biootpada, no prema ovoj snimci čini mi se da je to propušteno napraviti – zaključuje znanstvenica, piše Večernji list.

Foto: Inicijativa za Jakuševec

 

Naslovna fotografija: 15.11.2023., Zagreb – Fotografija iz zraka odrona smeća na odlagalištu otpada Jakuševac/ Luka Stanzl/PIXSELL

Ova objava Prevelika količina nestručno odloženog biootpada kriva za ogroman odron na smetlištu Jakuševec? se prvi puta pojavila na cityportal.hr.