Prijava

Vaša prijava

FOTO Da se ne zaboravi…Velikogoričani odali počast žrtvama Vukovara i Škabrnje

[]

Cijela Hrvatska prisjeća se pada Vukovara. Molitvom i paljenjem svijeća, brojni Velikogoričani i mještani okolnih naselja i općina odali su počast svim žrtvama koje su pale za domovinu Hrvatsku.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježavamo 18. studenog u sjećanje kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara, kada je u Škabrnji počinjen stravičan zločin nad stanovništvom te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada i Rakovice.

Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika.

Uz žrtvu Vukovara, prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici JNA, srpske paravojne snage SAO Krajine i dobrovoljačke skupine iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Po okončanju napada Škabrnja je spaljena i u potpunosti uništena, a katolička crkva do temelja srušena. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran. Oni civili koji su bili pošteđeni kasnije su predani hrvatskoj strani u mjestu Pristeg, a muškarci su zatočeni u kninskim logorima te kasnije razmijenjeni.

Grad i okolna turopoljska sela sinoć su zasvijetlila posebnim svjetlom, a kroz nekoliko fotografija donosimo kako je to izgledalo.

Dan sjećanja u Mičevcu – foto: Vladimir Štarkelj

Dan sjećanja u Kučama – foto UVDR Velika Gorica – Klub Damir Črnko Kuče

Dan sjećanja u Donjoj Lomnici – Foto KUD Nova zora

Dan sjećanja u Donjoj Lomnici – Foto KUD Nova zora1

Dan sjećanja u VG – foto GČ Hrvatski velikani

Dan sjećanja Kurilovec – foto GČ Kurilovec

Dan sjećanja Kurilovec1 – foto GČ Kurilovec

Dan sjećanja Buševec1 – foto Moj Buševec

Dan sjećanja u Pokupskom – foto Općina Pokupsko

Dan sjećanja u Velikoj Mlaki – foto Društvo žena Velika Mlaka

Dan sjećanja u Mraclinu – foto DVD Mraclin

Dan sjećanja u Mraclinu – foto DVD Mraclin

Ova objava FOTO Da se ne zaboravi…Velikogoričani odali počast žrtvama Vukovara i Škabrnje se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


Poznat je uzrok požara radionice u Okuju

Završna školska priredba