Prijava

Vaša prijava

FOTO SDP u Velikoj Gorici predstavio mirovinsku reformu

[]

SDP je danas u Velikoj Gorici predstavio svoj prijedlog reforme mirovinskog sustava koja ima za cilj u četiri godine prosječnu mirovinu sa sadašnjih 500 povećati na 750 eura.

– Sve nas koji smo danas u radnom odnosu itekako treba zanimati kako budućnost rada, tako i budućnost mirovinskog sustava. Država je dužna osigurati dostojanstven život u trećoj životnoj dobi našim roditeljima, bakama djedovima. Osobno ne volim da se o umirovljenicima govori kao o potrebitima, jer su to ljudi koju su svoje mirovine dobrano zaslužili i treba im dostojanstvena mirovina – rekla je v.d. predsjednice SDP-a Velike Gorice Ivana Mlinar te istaknula kako su naši umirovljenici u lošijem položaju od onih u EU.

Foto: Cityportal.hr

SDP-ov plan predstavili su Ivo Jelušić, predsjednik Foruma seniora SDP-a Hrvatske i Branko Grčić, saborski zastupnik i kreator mirovinske reforme.

Govoreći o položaju umirovljenika, Jelušić je istaknuo da zbog velike inflacije, a pogotovo povećanja cijena osnovnih životnih namirnica, većina građana živi sve teže, a pogotovo umirovljenici.

– Cijene hrane i drugih namirnica potrebnih za svakodnevni život u zadnje dvije godine rasle su puno više od cijena drugih proizvoda, tako da je tzv. umirovljenička inflacija puno veća od službene inflacije – dodao je Jelušić.

Foto: Cityportal.hr

A na koji način bi ostvarili svoj prijedlog, pojasnio je Branko Grčić.

– Riječ je o dvije mjere kojima se osigurava znatno povećanje mirovina. Prva mjera je izmjena postojeće formule za usklađivanje mirovina prema kojoj (sada) rast mirovina prati dva parametra, rast cijena i rast plaća. Prijedlog je da se usklađivanje vrši samo prema onom parametru koji je imao veći rast, odnosno koji je povoljniji za umirovljenike. Taj parlamentarna većina može usvojiti odmah i početi primjenjivati – istaknuo je Grčić te dodao kako druga mjera sadrži uvođenje trajnog dodatka tj. povećanja mirovina u prvoj godini za dodatnih 10 posto, a u naredne tri godine za dodatnih 5 posto.

– Ali ne linearno svima isto, nego onima s manjim mirovinama više od onih koji imaju visoke mirovine. Povećanje prosječne starosne mirovine već u prvoj godini mandata ide oko 75 eura, dok će na kraju četvrte godine mandata prosječna mirovina iznositi gotovo 750 eura, odnosno preko 50% prosječne plaće – zaključuje Grčić.

Foto: Cityportal.hr

Ova objava FOTO SDP u Velikoj Gorici predstavio mirovinsku reformu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.