Prijava

Vaša prijava

Ivica Šiško i Zlata Cundeković otkrili su nam priču o raritetnoj mapi ‘Zapisi iz Turopolja’

[]

Doajen suvremene hrvatske grafike i dugogodišnji profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, Ivica Šiško, večeras će publici u Zaprešiću predstaviti svoju samostalnu izložbu pod nazivom ‘Hodočašće-40 godina kontinuitet’. Među većinski recentnim, ali i izabranim antologijskim radovima ovog značajnog umjetnika, naći će se i jedna doista jedinstvena grafička mapa – ‘Zapisi iz Turopolja’ iz 1985.godine.  Naime, umjetnik koji je rođen u Livnu, a danas živi u Mariji Gorici, osamdesetih i devedesetih godina živio je i djelovao i u našoj Velikoj Gorici.

Foto: Zlata Cundeković, predsjednica FA Turopolje i autorica pjesama u grafičkoj mapi Ivice Šiška ‘Zapisi iz Turopolja’/G.Kiš, Cityportal.hr

Mapa je napravljena u suradnji sa Zlatom Cundeković, koja osim što već gotovo pet desetljeća vodi FA Turopolje, ima izuzetno bogatu umjetničku karijeru, a kao dugogodišnja djelatnica kulturnih institucija ostavila je neizbrisiv trag, kako u našem gradu tako i u Zagrebu.

– To vrijeme provedeno u Gorici pamtim kao jedno jako lijepo vrijeme. Bili smo mladi i veseli, a Gorica jedan mali i lijepi grad za život. Postojao je taj naš jedan krug umjetnika, i jako aktivno smo djelovali na području Gorice. Zlata i ja smo jako puno surađivali, a ‘Zapisi iz Turopolja’ sadrže 12 grafičkih listova u tehnici bakropis akvatinta sa Zlatinim pjesmama. Izlagali smo po cijelom svijetu. Stoga će se i ta mapa naći kao eksponat u sklopu ove izložbe. Tu je još i šest mapa u izdanju Bože Biškupića, velikog izdavača grafika i kolekcionara – ispričao nam je Ivica Šiško, uoči večerašnjeg svečanog otvorenja njegove samostalne izložbe u zaprešićkom Muzeju Matije Skurjenija.

Foto: Foto: Grafička mapa ‘Zapisi iz Turopolja’, 1985.g, autori Ivica Šiško i Zlata Cundeković/G.Kiš, Cityportal.hr

Mi smo imali jedinstvenu čast i prije same izložbe prolistati ‘Zapise iz Turopolja’ zahvaljujući susretljivosti koautorice, Zlate Cundeković.

– Kako smo Šiško i ja prilično surađivali, zajednički smo došli i na ideju stvaranja grafičke mape s pjesmama, koja je objavljena 1985.godine, a tiskana je u svega 13 primjeraka, pa je svakako raritet. Išli smo za tim da predstavimo turopoljska obilježja, pa sam ja napisala 12 pjesama, a Šiško 12 grafičkih listova inspiriranih Turopoljem. Mapa je izuzetno cijenjena, imali smo izložbu i u Muzeju Turopolja 1986.godine, i lijepo se prisjetiti i sad kroz ovu izložbu kako je u to vrijeme u Gorici bio veliki broj umjetnika i sjetiti se tih vremena – rekla nam je Cundeković.

Foto: Grafika iz mape ‘Zapisi iz Turopolja’, 1985.g./G.Kiš, Cityportal.hr

Publika će imati prilike vidjeti 40 Šiškovih radova, srednjih i većih formata, većinom recentnih, ali i antologijskih kojima je počeo svoju veliku karijeru.

– Na izložbi je predstavljen izbor iz njegovih sedam umjetničkih ciklusa, a posebno emotivno je zanimljiva ona posvećena ravnatelju Strossmayerove galerije, Nikoli  Albanežeu, koji je prerano preminuo 2022. godine, a upravo on je pisao predgovor izložbenom katalogu. Izložba je ujedno posvećena i uspomeni na dugogodišnjeg prijatelja profesora Šiška, Vladimira Malekovića, povjesničara umjetnosti, muzealca, pjesnika i jednog od najvećih likovnih kritičara koje je Hrvatska imala, tako da se ovom izložbom obilježava i 20. godišnjica njegove smrti – rekao nam je Ante Žaja, ravnatelja Muzeja Matije Skurjenija u Zaprešiću.

Izložba je sufinancirana zajedničkim sredstvima Ministarstva kulture, Zagrebačke županije i Grada Zaprešića, a Šiškovo ‘Hodočašće – 40 godina kontinuiteta’ možete razgledati sve do 31. prosinca.

Foto: Grafika iz mape ‘Zapisi iz Turopolja’, 1985.g./G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Grafika iz mape ‘Zapisi iz Turopolja’, 1985.g./G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Grafika iz mape ‘Zapisi iz Turopolja’, 1985.g./G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Pjesma Zlate Cundeković u grafičkoj mapi ‘Zapisi iz Turopolja’, 1985.g, autori Ivica Šiško i Zlata Cundeković/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Grafička mapa ‘Zapisi iz Turopolja’, 1985.g, autori Ivica Šiško i Zlata Cundeković/G.Kiš, Cityportal.hr

Ova objava Ivica Šiško i Zlata Cundeković otkrili su nam priču o raritetnoj mapi ‘Zapisi iz Turopolja’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.