Prijava

Vaša prijava

Pioniri Gorice na vrhu HNL-a! ‘Ovim klincima svaki trening je finale Lige prvaka…’

[]

Nije uputno previše ih hvaliti, jer nježne su to godine, ali sad je već postalo nemoguće zaobići priču o pionirima HNK Gorice. Klinci rođeni 2009. godine i kasnije, u prijevodu u najvećoj mjeri učenici osmog razreda, briljiraju u 1. HNL! Jedna su od tri mlađe selekcije Gorice u prvoligaškom društvu, najmlađi u tom društvu kadeta i juniora, ali i – najuspješniji od svih.

– Iza nas je 13 kola u prvenstvu, imamo devet pobjeda i četiri remija, i dalje smo bez poraza, pa mogu reći da smo zasluženo vodeći u HNL-u. Iako, odmah ću i to reći, u ovom uzrastu ne ganjamo rezultat, puno nam je važniji pravilan razvoj svakog od ovih igrača. Međutim, formirali smo jednu jako zanimljivu momčad, koja je pokazala da se može razvijati uz rezultat – kaže ponosni trener Boris Trivunov, 33-godišnji Vukovarac nastanjen u Svetoj Klari.

Treća mu je ovo sezona u HNK Gorici, treća s ovom generacijom. Dobio je ove sezone i kondicijskog trenera Leona Biondića, ali Trivunov je definitivno jedan od ključnih potpisnika aktualnog rezultata, zajedno s vodstvom Nogometne škole.

– Čim sam došao, preuzeo sam ovu generaciju kao ulazne mlađe pionire, i plan je od starta bio da ostanem s njima sve dok ne postanu izlazni pioniri. U ovim godinama vrlo je važan kontinuitet u radu, određeno vrijeme da se skeniraju svi igrači i njihove mogućnosti, pa da se ta momčad nadopunjava i kvalitetnom, talentiranom djecom sa strane, koja sve radije dolaze u Goricu – govori Trivunov predstavljajući svoje klince.

– U aktualnom kadru su 23 igrača, među kojima ih je 11 s turopoljskog područja, a njih devetorica tu su me i dočekali u ljeto 2021. godine. Već tad sam iz Hrvatskog dragovoljca, u kojem sam dotad radio, povukao dvojicu najboljih igrača, a i u svakoj sljedećoj prilici nadopunjavali smo momčad igračima koji danas nose kvalitetu. Tako danas imamo i četvoricu U-15 reprezentativaca, a ja vjerujem da će ih u budućnosti biti i više – dodaje trener goričkih pionira.

Ukupno gledajući, šarolika je to momčad sastavljena od 14-godišnjaka s vrlo različitim pričama. Među cijeli niz “naših” prezimena (Ceković, Župetić, Šebek, Prahir, Grahovac…) ubacili su se tako i mladi Ukrajinac Myroslav Karkačov, kao i Elisandro Kožina Aranha Pinheiro, sin Brazilca i Hrvatice, koji na treninge svakodnevno putuje iz Pušće, ali i Francis Chinedu Echue, dijete Nigerijca i Hrvatice, koji na treninge stiže iz Prečkog.

Uz posljednju dvojicu, Kožinu i Chinedua, reprezentativci su trenutačno i Mihael Kelava, dečko iz Donje Stubice, ujedno i kapetan nacionalne momčadi u ovom godištu, te Juraj Frigan, Zelinjanin koji je stigao iz Dubrave. Kapetan momčadi je Luka Čolić, jedan od domaćih klinaca, a u toj je ulozi zamijenio Marka Rezaka, također domaćeg dečka, koji se tek vraća nakon zdravstvenih neprilika.

– Neću tu nikoga izdvajati, ali nemam nikakvu dvojbu da ova generacija ima nogometnu kvalitetu, kao i pravi karakter. U osjetljivom su dobu, na ulasku u tinejdžerske godine, no s njima je lako raditi jer zaista ispunjavaju sve što se od njih traži. Nema problema, nema iskakanja, jako dobro funkcioniramo, a to je jako važno za njihov razvoj. Puno je tu prepreka na putu, nema garancija, ali prilično sam siguran da u ovoj momčadi odgajamo sedam-osam budućih prvoligaških igrača – kaže Trivunov i dodaje:

– Opet kažem, kad je riječ o ovoj sezoni, rezultat nam nije primaran, puno više gledamo prema rezultatu koji ćemo u budućnosti postići u smislu promocije ovih klinaca u prvu momčad Gorice. Osobno vjerujem da neki od njih imaju potencijal i za više razine od HNL-a, no naravno da je pred njima još jako dalek put. Praktički su tek počeli igrati ozbiljan nogomet, ovo što se trenutačno događa mora im biti samo potvrda da mogu. I da se isplati ulagati trud, raditi još jače, kroz svaki trening. A tako se oni i ponašaju. Ovo je skupina mladih sportaša koja mrzi gubiti, kod njih je svaki trening važan kao finale Lige prvaka, a to ih i izdvaja od ostalih! Takva su djeca, tako ih mi i usmjeravamo, za njih je sve borba i dokazivanje.

Mihael Kelava ove sezone je zabio sedam, Jakov Miholić šest, Jan Cindrić pet golova… Foto: HNK Gorica

S obzirom na to da su sve to znali i ranije, Trivunov i njegovi nadređeni, direkor Škole Slavko Perković i njezin voditelj Marko Radanić, nisu iznenađeni što su i rezultati stigli.

– I ranije smo mi pobjeđivali Dinamo, igrali finale turnira u Vukovaru, gdje se okupljaju svi naši prvoligaši, osvojili Kutiju šibica, godinu ranije igrali finale… Međutim, dolaskom Kelave i Frigana ovog ljeta pronašli smo ono što smo tražili, njihovim dolaskom postalo je jasno da možemo konkurirati za vrh. Voljeli bismo na njemu i ostati, naravno da to želimo i da ćemo napraviti sve što možemo da tako bude, ali isto tako sam siguran da nećemo nikoga i ništa žrtvovati za rezultat. Ponavljam i sam da rezultat nije prioritet, ali uz rezultat se lakše i razvijati, privlačiti nove talente u naš klub… – ističe trener Boris.

Do kraja polusezone preostale su još tri kola prvenstva, a prvi sljedeći izazov je gostovanje kod prvog pratitelja, bodovno izjednačene Lokomotive na Kajzerici, u nedjelju od 10 sati.

– To nam je jako važna utakmica, bilo bi jako dobro to dobiti, ali ništa se posebno neće dogoditi ni ako ne uspijemo. U svakom slučaju nastavljamo sa svojim procesom, a to će neizbježno donijeti i rezultate. Dosad još nismo izgubili, a nitko nas nije ni nadigrao, nema tu niti jedne utakmice u kojoj smo bili podređeni. Nadam se da će tako i ostati – završio je Boris Trivunov.

I, za kraj, još jedna preporuka… Zapamtite imena ovih klinaca.

Ova objava Pioniri Gorice na vrhu HNL-a! ‘Ovim klincima svaki trening je finale Lige prvaka…’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.