Prijava

Vaša prijava

‘Sparkovci’ poezijom odali počast ženama žrtvama nasilja i uputili važnu poruku

[]

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se svake godine obilježava 25. studenog diljem svijeta, i Udruga umjetnika “Spark” je ove godine održala poetski recital pod nazivom Pjesničkom riječju ‘Stop nasilju nad ženama’. 
– Sudionici projekta ponosni su na mogućnost da lijepom riječju mogu odati počast žrtvama i pozvati na promjene u društvu vezane za nasilje u bilo kojem obliku. Jer i različite društvene aktivnosti i događanja te civilne udruge ukazuju na nedovoljnu aktivnost države i institucionalnih mehanizama u sprječavanju i sankcioniranju zlostavljača. Dok su statistike zastrašujuće i pokazuju da su ubojstva žena, kao i fizičko, psihičko i seksualno nasilje nažalost najčešće počinjeni u krugu obitelji – poručuju ‘Sparkovci’.

Foto: Udruga umjetnika Spark

U prostorijama udruge su se čitali stihovi Ivanke Rožić, Stjepana Viteza, Lidije Pajić Kovačić, Nevenke Lang, Zdenke Mlinar, Štefice Šantić, Marice Odrčić, Stjepana Detelića- Banskog, Nadice Kološa i Ane Vnučec.
Uslijedila je i rasprava koja je potvrdila kako društvo treba napraviti sve da se nasilje više sankcionira i da žrtve treba maksimalno zaštititi.
Nasilje je nažalost svuda oko nas i pred njim ne smijemo zatvarati oči, već reagirati, svatko na svoj način, kada ga primijetimo u svojem susjedstvu ili radnoj okolini. To je poruka koju su Sparkovi pjesnici ove godine svojim stihovima odaslali građanima Velike Gorice, Hrvatske pa i šire – rekla nam je Zdenka Mlinar iz udruge, jedna od organizatorica recitala.
U organizaciji su sudjelovale i pjesnikinja i idejna začetnica Lidija Puđak, te članica organizacijskog odbora Ljiljana Lipovac iz Narodnog sveučilišta Dubrava.

Ova objava ‘Sparkovci’ poezijom odali počast ženama žrtvama nasilja i uputili važnu poruku se prvi puta pojavila na cityportal.hr.