Prijava

Vaša prijava

FOTO/VIDEO 15 stabala za 15 godina rada JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

[]

Središnja proslava 15. obljetnice Javne ustanove Zeleni prsten održana je u dvorcu Lužnica u Zaprešiću, gdje je u suradnji s Hrvatskim šumama, Upravom šuma podružnicom Zagreb održana akcija ’15 stabala za naših 15 godina’, kojom se želi pridonijeti početku obnove spomenika parkovne arhitekture Parka oko dvorca Lužnica, stradalog u olujnom nevremenu ovoga ljeta. Posađene su one vrste koje su na tom mjestu bile prije nevremena, a to su hrast lužnjak, divlji i pitomi kesten te tulipanovac. Uz svakog stablo postavljena je pločica s QR oznakom koja vodi na mrežne stranice Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, gdje se može saznati više informacija o pojedinoj vrsti.

Tatjana Masten Milek, ravnateljica Javne ustanove, govoreći o prvih 15 godina posebni je naglasak stavila na projekte financirane sredstvima EU i ciljana istraživanja vrsta i staništa važnih za zaštitu prirode čime su dobiveni vrijedni podaci koji su polazna točka za prijavu i dobivanje budućih projekata financiranih iz EU fondova.

– Pojačana unutar sektorska i međusektorska suradnja, kako domaća, tako i međunarodna, te intenzivna promocija zaštićenih područja kroz brojne aktivnosti, omogućili  su nam da se nametnemo kao jedna od boljih ustanova u Hrvatskoj po brizi za zaštitu i promociju zaštićenih područja. Brojnim aktivnostima i projektima postali smo poželjan partner za suradnju kolegama i ustanovama iz sektora zaštite prirode, osobito u području prijave zajedničkih projekata, ali i mnogo šire. Mogu reći da smo time počašćeni i smatram da je to jedan od naših najvećih uspjeha uz naravno projekte koje trenutno provodimo i one koji su iza nas i po kojima smo prepoznatljivi – rekla je ravnateljica.

Foto: Akcija sadnje 15 stabala za 15 godina JU Zeleni prsten Zg.županije/JUZP

Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode, u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Igor Kreitmeyer, osvrnuo se na period prije 15 godina kad je većina županijskih ustanova započela s radom naglasivši kako je nekadašnji romantičarski posao bavljenja zaštitom prirode prerastao u zahtjevan i predan rad u očuvanju prirodnih resursa. Naglasio je kako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja prati rad svih ustanova pa tako i Zelenog prsten te im je uputio pohvale u želji da tako nastave i ubuduće. Posebno je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ova Javna ustanova sa samo šest djelatnika izradila najviše planova upravljanja od svih ustanova u RH.

Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije, je naglasio da Zagrebačka županija prati i cijeni rad Javne ustanove, jer sve što se ulaže u Zeleni prsten se deseterostruko vraća.

– Brojna zaštićena područja kojima upravlja Javna ustanova Zeleni prsten, 24 zaštićena područja i 24 Natura područja koja se prostiru na 38 tisuća hektara, koji čine ukupno 12 posto površine Zagrebačke županije su ponos Zagrebačke županije – istaknuo je Kolarec i pozvao sve na zajednički rad na očuvanju prirode za buduće generacije.

Foto: Akcija sadnje 15 stabala za 15 godina JU Zeleni prsten Zg.županije/JUZP

Zoran Mrdak, predsjednik Parkova Dinarida, mreže zaštićenih područja koja okuplja preko 100 zaštićenih područja iz osam zemalja, istaknuo je kako je od svih javnih ustanova u Hrvatskoj, ona Zagrebačke županije najaktivnija.

– Upravljaju s različitim kategorija zaštite i puno zaštićenih područja što je izazovnije nego kad upravljate s jednim područjem. Zeleni prsten ima najveću energiju u suradnji s Dinaridima i sve nove ustanove koje se osnivaju upućujem na Zeleni prsten kako bi im prenijeli svoja znanja i iskustva koja su uz dobro rukovođenje ustanovom preduvjet kvalitetne zaštite prirode – rekao je.

Foto: Ravnateljica Tatjana Masten Milek i Ervin Kolarec, zamj.župana Zg.županije

U sklopu središnje proslave predstavljen je prvi promotivni video o Zaštićenim područjima Zagrebačke županije, te su podijeljene zahvalnice Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Zagrebačkoj županiji, Hrvatskim šumama d.o.o., Ivanu Prepolcu, Turističkoj zajednici Općine Pisarovina, Općini Dubravica, Parkovima Dinarida, Zoološkom vrtu grada Zagreba i tvrtki Camp Zagreb.

Obilježavanje 15 godina Zelenog prstena nastavlja se brojnim događanjima. Tako je danas na rasporedu međunarodni okrugli stol na temu ’14 000 razloga za uzbunu’, koji9 se održava u Samoboru, a u 19 sati u zagrebačkom ZOO vrtu otvara se izložba fotografije leptira ‘Najljepši stanovnici planeta’. Do 4.prosinca u područnoj školi Strmec kraj Svete Nedelje možete razgledati edukativnu multimedijalnu izložbu ‘Divertera’, a idućeg tjedna, u srijedu, 6.prosinca ispred osnovne škole Božjakovina bit će postavljen hotel za kukce.

Foto: Djelatnivi JU Zeleni prstne s ravnateljicom Masten Milek i zamj.župana Zg.županije Ervinom Kolarcem

Foto: Dobitnici zahvalnica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Ova objava FOTO/VIDEO 15 stabala za 15 godina rada JU Zeleni prsten Zagrebačke županije se prvi puta pojavila na cityportal.hr.