Prijava

Vaša prijava

Gorički Most nezadovoljan prijedlogom Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca

[]

Gorički Most nezadovoljan je prijedlogom Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama, koji će se sutra naći na dnevnom redu goričkog Gradskog vijeća. Tim povodom danas su Ivan Bekavac i Kristina Čižmek održali konferenciju za medije na kojoj su izrazili svoje stavove i prijedloge.

Pozdravljamo odluku i razumijemo potrebu donošenja nove odluke i usklađenja sa zakonom. Razumijemo da Grad mora naći načina osigurati pristojne, adekvatne i stručne uvjete suživota ljudi i kućnih ljubimaca. No, kada analiziramo predmetnu odluku smatramo da postoji niz propusta i nije usuglašen s posjednicima i vlasnicima kućnih ljubimaca te nije stručno dorađen – smatra Bekavac.

Kristina Čižmek na početku svog izlaganja dotaknula se članka koji se odnosi na kretanje pasa bez povodca.

– Oni to mogu uz nadzor vlasnika samo u parku za pse, a u našem gradu postoji samo jedan takav park. Mnogi gradovi poput Zagreba i Osijeka, detaljno su razradili korištenje velikog broja javnih zelenih površina za kretanje pasa bez povodca uz nadzor posjednika. Dokazano je da baš šetači pasa u gradu najviše koriste zelene površine, te je pažljivim definiranjem izbjegnuta podjela u lokalnoj zajednici. Građanima se utjeruje bespotrebni strah, uvode se neke rigidne mjere za vlasnike životinja i same životinje – rekla je Čižmek.

Bekavac smatra kako se uvode propisi i obveze koje građani nemaju gdje realizirati.

– Smiješno je donositi ovakve odredbe u gradu koji ima jedan park za pse i stvoriti obvezu posjednicima, ljubiteljima kućnih ljubimaca, ali i četvorici komunalnih redara koliko ih ima da moraju provoditi ovakvu odluku na štetu građana i kućnih ljubicama. Ova odluka ne bi smjela biti samo zadovoljavanje zakonskih propisa već bi trebala služiti na korist građanima i kućnim ljubimcima – ističe Bekavac.

No, sama odluka koja će se naći sutra pred goričkim vijećnicima bilo je na javnom savjetovanju od 25. kolovoza do 23. rujna gdje su se građani i zainteresirana javnost mogli izjasniti i dati svoje prijedloge.

Na pitanje jesu li tamo iznijeli svoje primjedbe, Bekavac je dogovorio kako nije običaj da političke stranke ulažu primjedbe na e-savjetovanju te kako su najviše primjedbi uložili prijatelji životinja kao i Udruga ljubitelja životinja. Spomenimo i kako je dio prijedloga prihvaćen i obuhvaćen u prijedlogu Odluke.

Također Čižmek, inače veterinarske struke, rekla je kako nije htjela ostavljati primjedbe.

Ova objava Gorički Most nezadovoljan prijedlogom Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca se prvi puta pojavila na cityportal.hr.