Prijava

Vaša prijava

FOTO/VIDEO Goričkoj Kraljici vraćena kapa, a prije Božića zazvonit će i zvona!

[]

Vraćanjem kape zvonika okončana je prva faza konstruktivne obnove crkve Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici, jednog od gradskih simbola, koji je bio teško oštećen u potresu.  Zahtjevnu akciju djelatnika tvrtke Gradel pozorno su pratili župnik Norbert Ivan Koprivec, gradonačelnik Krešimir Ačkar i zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

Foto: Crkva Navještenja BDM/Krešimir Ačkar FB

Foto: Župnik Koprivec, gradonačelnik Ačkar, dožupan Kolarec i pročelnica Krunić Lukinić/G.Kiš, Cityportal.hr

Ali i brojni okupljeni građani, većinom stanovnici obližnjih kuća na Šetalištu Franje Lučića, koji su nam otkrili kako su jedva čekali današnji dan.

– Ovo je naša gorička katedrala i drago nam je da se toranj vratio, čekamo od osam ujutro. Prvi smo susjedi, gledali smo i kad su skidali toranj, žao nam je bilo što se to sve dogodilo i ne ponovilo se! Jedva smo dočekali da se toranj opet vrati – rekla nam je gospođa Daliborka.

Foto: Susjeda Daliborka od ranog je jutra pratila akciju vraćanja kape zvonika/G.Kiš, Cityportal.hr

Posebno se veselo glasao najmlađi gledatelj današnje akcije, osmomjesečni Toma, čija nam je mama također otkrila svoje dojmove.

– Nisam gledala kad su skidali jer me malo bilo i strah, jer smo tu prvi susjedi. Mali Toma se tada nije ni rodio, mama i tata su se vjenčali u crkvi bez tornja, mali Toma se krstio u crkvi bez tornja i danas smo jako sretni i veseli zbog toga što je crkva opet kakva je bila – rekla nam je Ana-Marija Bogičević koja je s osmomjesečnim sinčićem pozorno pratila sve što se događa iz ‘prvog reda’, jer stanuju u kući u neposrednoj blizini.

Foto: Dječačić Toma i mama Ana Marija vesele se povratku zvonika/G.Kiš, Cityportal.hr

Projekt su zajednički financirali Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture, a za prvu fazu rekonstrukcije crkve NBD izdvojeno je gotovo 645 tisuća eura.

– Na ovom mjestu našli smo se u mjesecu svibnju kako bi najavili obnovu zvonika crkve Navještenja BDM koja je nažalost oštećena u potresu, a danas s ponosom svjedočimo podizanju zvonika na crkvu. Zajedno sa svim župljanima ove župe veselim se trenutku kada će zvona na crkvi ponovno zvoniti. Prema riječima izvođača radova to bi bilo za Božić i mislim da će nam svima zajedno ovdje u župi i Velikoj Gorici to biti najljepši božićni poklon. Za ovu obnovu putem javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom Zagrebačka županija župi je dodijelila gotovo 645 tisuća eura – rekao je Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Foto: Župnik Koprivec, gradonačelnik Ačkar i dožupan Kolarec/G.Kiš, Cityportal.hr

Dodaje kako je od travnja prošle godine, kada je Zagrebačka županija raspisala javni poziv za obnovu, do danas potpisano 100 ugovora u vrijednosti gotovo 30 milijuna eura, a preko 50 ugovora je u potpunosti realizirano. Gradu Velikoj Gorici dodijeljena su 23 ugovora od kojih je najveći broj bio namijenjen za manje sanacije škola i dječjih vrtića, a među većima vrijedi istaknuti gotovo 3 milijuna eura vrijedan ugovor za izgradnju Područne škole Dubranec. Župe na području Velike Gorice podnijele su tri prijave za koje je dodijeljeno ukupno 1,1 milijun eura. Gledajući ukupno za područje Velike Gorice dodijeljeno je 4,6 milijuna eura. Pohvaljujem gradonačelnika Krešimira Ačkara i njegove suradnike koji su pripremali sve te projekete, a zahvale Vladi koja nam je oslobodila da koristimo decentralizirana sredstva za obnovu – rekao je Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Ističe i kako je u tijeku i obnova unutarnjih pročelja župne crkve Pohoda Blažene Djevice Marije (233 tisuće eura), te obnova Kapele sv. Vida u Mraclinu (I. faza 227,5 tisuća eura).

– Ovo je prekrasan trenutak za sve Velikogoričane, a ne samo vjernike, jer crkva NBD je uistinu simbol našega grada. Kao društvena zajednica pristupit ćemo i renovaciji interijera crkve – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Radujem se što se obnovlja i što su dignuta zvona, a sad i kapa zvonika, svi župljani se raduju. Dalje ćemo vidjeti s uređenjem kako će ići sa sredstvima. Crkva je stabilno i mise se održavaju cijelo vrijeme, a nadamo se i kako će crkvena zvona uskoro ponovo pozivati vjernike – rekao je župnik Ivan Norbert Koprivec.

 

*Članak je dio programske suradnje sa Zagrebačkom županijom

Ova objava FOTO/VIDEO Goričkoj Kraljici vraćena kapa, a prije Božića zazvonit će i zvona! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.