Prijava

Vaša prijava

Kožić: ‘Tomaševiću, primite se posla, prozivanje Zagrebačke županije je ispod svake razine!’

[]

Nakon još jednog incidenta na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec-Prudinec, u kojemu je radnik Čistoće ZG teže stradao, gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, na konferencija za medije u utorak je, među ostalim, izjavio i kako gradnja Centra za gospodarenje otpadom (CGO) u suradnji sa Zagrebačkom županijom, ne dolazi u obzir,  i traži od Vlade izmjenu takve odluke. Iz Zagrebačke županije stiže reakcija župana Stjepana Kožića, a priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Zagrebačka županija još 2013. godine imala je lokaciju za gradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Tarno u Ivanić—Gradu. Tome je prethodilo niz odluka Županijske skupštine, istražnih radova, elaborata i pilot projekata. Izmijenjen je Prostorni plan Zagrebačke županije, osnovana jedinstvena komunalna tvrtka Gospodarenje otpadam Zagrebačke županije, postignut je konsenzus sa svim gradovima i općinama u Zagrebačkoj županiji uključujući i Ivanić-Grad koji je bio spreman prihvatiti Centar za gospodarenje otpadom.

Međutim, početkom 2015. godine mijenja se nacionalni Plan gospodarenja otpadom prema kojem Zagrebačka županija ne može više imati svoj centar već se treba graditi regionalni centar zajedno s Gradom Zagrebom. Planom gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2023. -2028. koji je donijet 2023. godine i dalje se planira izgradnja zajedničkog centra gospodarenja otpadom Grada Zagreba i Zagrebačke županije na području Grada Zagreba. U sporazumu potpisanom 2018. godine s Gradom Zagrebom jasno stoji da će se centar nalaziti na području Zagreba, pretovarne stanice na području Zagreba i Zagrebačke županije, a 95 posto sredstava smo trebali povući iz EU fondova. S obzirom da smo u ovoj priči mi manji partner, mogu reći da su nam ruke vezane, iako smo više puta s gradonačelnikom Tomaševićem prokušavali razgovarati na temu otpada.

Uistinu mi je žao što se morala dogoditi nesreća na Jakuševcu, da su ljudi morali stradati kako bi se ovo pitanje s kojim se kao župan borim godinama gurnulo u prvi plan. Još k tome prozivati Zagrebačku županiju koja je napravila sve što je bilo u njenoj moći i nadležnosti uistinu je ispod svake razine. Gradonačelniče, dosta je politiziranja ove teme, primite se posla! – poručio je župan Kožić zagrebačkom gradonačelniku.

Ova objava Kožić: ‘Tomaševiću, primite se posla, prozivanje Zagrebačke županije je ispod svake razine!’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.