Prijava

Vaša prijava

Sveti Nikola – bogati, a skromni biskup, čija se dobrota pamti i danas

[]

Blagdan je svetog Nikole, i vjerujemo kako su se brojna dječica jutros probudila bar pet minuta ranije i pohitala prema svojim dobro očišćenim čizmicama, koje su spremno noćas ostavljene na prozorima. Jer, znaju to i veliki i mali, upravo na imendan ovog dobrostivog biskupa, 6. prosinca, počinje doba blagdanskog darivanja, kojemu se najviše vesele upravo najmlađi.

No, osim što zasigurno već znate da je bio dobrostivi biskup, koji je ujedno bio i imućan, ali je sa svojim bogatstvom bio široke ruke pomažući siromašnima, dok je sam živio skromno, te da je zaštitnik djece i pomoraca (jer smiruje uzburkano more), znate li i zašto baš na današnji datum djecu dočekuju darovi u čizmicama, što se nekad poklanjalo i kako je ovaj običaj uopće započeo?  

Ilustracija Sveti Nikola daruje djecu

Sveti Nikola rođen je u 3. stoljeću u Patari na poluotoku Male Azije, u imućnoj obitelji, a ime je dobio po stricu, biskupu Nikoli. No, roditelji su mu umrli dok je bio još dijete, pa je kao jedinac naslijedio pravo bogatstvo. I već odmalena započeo svoj put pomaganja čovjeku u nevolji. Legenda tako kaže kako je sveti Nikola čuo kako mu susjed, koji je imao tri kćeri, nakon gubitka službe postao toliko siromašan da nijednoj nije mogao osigurati miraz za udaju. Nažalost, otac je u planu imao preko lijepih kćeri doći do novaca, a njihov dobri susjed čuo je njihove vapaje kako bi zaštitile čast i poštenje. I krenuo je u akciju i to pod okriljem noći!

Napunio je vreću zlatnicima i ubacio kroz prozor sobe u kojoj su spavale kćeri osiromašenog susjeda. Ujutro njihovoj sreći nije bilo kraja i otac je sad mogao omogućiti udaju prvoj kćeri. Ubrzo je ubačena i druga vreća sa zlatnicima, pa su uskoro zazvonila zvona za udaju i druge kćeri. Oca je zanimalo tko je tajanstveni dobročinitelj, pa je skriven čekao kraj prozora. No, sveti Nikola se nije želio razotkriti, pa je treća vreća sa zlatnicima ubačena kroz dimnjak – ravno u čizmice treće djevojke koje su bile uz ognjište! I tako je sveti Nikola očuvao djevojke od zlih namjera njihova oca. Legenda dalje kaže kako je sveti Nikola nastavio darivati djecu koja su imala samo jedan par čizmica, a kad je ostario, njegov su tajnoviti zadatak nastavili roditelji. I tako jenastao običaj ostavljanja darova u čizmicama  u noći s 5. na 6.prosinca.

‘Sveti Nikola pruža vreću sa zlatnicima kroz prozor’, Gerard David, ulje na drvetu/National Gallery of Scotland

Sveti Nikola je umro 6.prosinca 343. u Miri današnjem Demreu u Turskoj, gdje je služio kao biskup. Ostao je zapamćen kao borac protiv nepravde i istinski dobročinitelj, koji je širio poruku ljubavi prema bližnjima. Upravo je tom ljubavlju prema čovjeku činio čuda i proglašen je svetim.

A što je sa šibama? E, za to je zaslužan njegov pratitelj Krampus koji te djeci, nikako drage darove, obično zlatne boje, poklanja djeci koja nisu poslušna. I dok je običaj darivanja za svetog Nikolu nekad bio više simboličan, pa su se u čizmicama kao darovi nalazile jabuke, naranče, mandarine, orasi, pokoji slatkiš, danas je priča dijametralno suprotna.

Osim što od ovog omiljenog sveca možemo naučiti kako se živi vjera i ljubav, mogli bismo se inspirirati i njegovim skromnim načinom života kakav je vodio usprkos materijalnom bogatstvu kojim je bio okružen od rođenja.

 

Naslovna fotografija: Sveti Nikola/gospa-lurdska.hr

Ova objava Sveti Nikola – bogati, a skromni biskup, čija se dobrota pamti i danas se prvi puta pojavila na cityportal.hr.