Prijava

Vaša prijava

Udruga Spark održala promociju nove dječje knjige Andree Rendulić – ‘Budi dijete radosno’

[]

U petak je u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana promocija poetske dječje zbirke ‘Budi dijete radosno’, autorice Andree Rendulić.  Zbirku je u cijelosti ilustrirala velikogorička umjetnica s talijanskom adresom Natasha Martinović.

– Zajedničkim trudom ovih dviju talentiranih žena, članica Udruge umjetnika Spark, nastala je vizualno lijepa i poučna zbirka za djecu predškolske i školske dobi. I s njom odškrinule vrata onog jedinog svijeta koji još vrijedi, onog dječjeg, jednostavnog, neposrednog i iskrenog, svijeta u kojem su čuda svakodnevna pojava – doznajemo iz Udruge Spark.

Foto: Promocija knjige ‘Budi dijete radosno’, autorica Andrea Rendulić/Udruga Spark

Brojne prisutne pozdravila je ravnateljica NSK, Ivanka Stričević, a promociju je moderirala Dobrila Zvonarek, koja je napisala i predgovor knjizi.

– Andrea Rendulić u pjesmama iz zbirke poučava djecu lijepoj riječi, pristojnom ponašanju, potiče im sjećanja na djedove i bake, mnogo je pjesama o životinjama, te knjigama koje su bile i ostale osnova iz kojih se uči o spoznavanju svijeta. Andrea piše i slika, mnogo radosti nalazi u književnosti, slikarstvu i glazbi – rečeno je na promociji.

Foto: Promocija knjige ‘Budi dijete radosno’, autorica Andrea Rendulić/Udruga Spark

Ovo je njena druga zbirka za djecu, a prvijenac je bila zbirka priča ‘Mamina licitarska srca’. Priče za djecu je objavljivala u časopisima ‘Radost’ i ‘Smib’, a njeni crteži i slike bile su izložene na skupnim izložbama u goričkom Pučkom učilištu.

Ilustratorici Martinović ovo je prva knjiga koju je u potpunosti ilustrirala, a kako u osvrtu navodi Nevenka Lang, one ‘produbljuju dječji smisao za estetiku, pridonose razvoju dječjeg likovnog stvaralaštva, razvijaju fantaziju i sposobnost vizualnog predočavanja’.

Motivi koje nam umjetnica donosi vjerno prate stihove kojima su slike inspirirane, a prikazuju likove djece i životinja, najčešće mačaka, pasa ili ptica kao i cvjetne i biljne momente s natruhama pejzaža i interijera u oblačastim formatima koji se s lakoćom rasplinjuju unutar stranica knjige – ističe u pogovoru Stevo Leskarac.

Foto: Promocija knjige ‘Budi dijete radosno’, autorica Andrea Rendulić/Udruga Spark

Vrhunac događaja bio je recital s pjesmama iz zbirke koji su izvela djeca zagrebačke OŠ Davorina Trstenjaka’, Greta Zubak, Alina Arslanagić, Karla Cindrić i Jan Zorić, s učiteljicom Sanjom Duvnjak, te nastup glazbenika Siniše Beloševića i Katarine Kovarik koja je otpjevala dvije uglazbljene pjesme iz zbirke.

Publici je predstavljen još jedan zajednički rad ovih autorica, ‘A Licitar heart’ (‘Licitarsko srce’), priča iz prve zbirke Andree Rendulić, koju je ilustrirala i prevela na engleski Natasha Martinović.

– Udruga umjetnika  ‘Spark’ za svoje članove uvijek priprema lijepe promocije, ali ova jučerašnja, svima će dugo ostati u sjećanju kao izvanredna i posebna, pogotovo zato što je posvećena djeci, od koje bi mi odrasli mogli toliko toga naučiti – poručuju Sparkovci.

Foto: Promocija knjige ‘Budi dijete radosno’, autorica Andrea Rendulić/Udruga Spark

Ova objava Udruga Spark održala promociju nove dječje knjige Andree Rendulić – ‘Budi dijete radosno’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.