Prijava

Vaša prijava

Godina Matije Ribića: “Profesor sa sela” s razlogom među najboljima u državi!

[]

Ovo je definitivno moja godina!

Tim je riječima, tom jednom rečenicom, Matija Ribić vjerojatno najbolje opisao vlastiti pogled na godinu koja stiže prema svome izmaku. Čuli ste možda već i ranije za priču o 42-godišnjem Velikogoričaninu, profesoru Tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ Šćitarjevu, čovjeku koji radi čuda po ruralnim dijelovima našega kraja…

Ukratko, profesor Ribić godinama je radio u Kravarskom, ondje izgradio nevjerojatnu priču s muškom odbojkom, dvojicu od tih klinaca poveo je na put koji je doveo sve do reprezentacije (?!), a onda se preselio u Šćitarjevo. U nešto veću školu, u još bolje uvjete, pa su i rezultati mogli biti još bolji. Uostalom, puno je o tome ispričao i sam u našoj reportaži u kojoj je u glavnoj ulozi upravo “profesor sa sela”.

Godine su truda i rada iza njega, godine u kojima je na sve moguće načine pokušavao dokazati da jedan profesor tjelesnog može utjecati čak i na sredinu u kojoj radi. Djeca u Kravarskom praktički nisu znala ni što je odbojka, a danas je to omiljena aktivnost svim klincima iz sela.

– Te klince bilo je jako lako disciplinirati. Samo im kažeš da neće ići na natjecanje ako ponašanje ne bude u redu i nakon toga problema nije bilo. Ta odbojka im je postala centar svijeta – sjeća se Ribić.

Istim, pa čak i još jačim tempom nastavio je raditi i u Šćitarjevu, a konačna nagrada u obliku rezultata stigla je upravo u ovoj 2023. godini. Odbojkaši Šćitarjeva u kategoriji petih i šestih razreda postali su prvaci Hrvatske, a odbojkaši Kravarskog, predvođenim Matijinim nasljednikom i prijateljem Leonom Levarom, viceprvaci među sedmima i osmima!

I nekako je logično da su nagrade počele pljuštati. Prosinac je to doba godine, kad se svode računi, pa je već početkom mjeseca Matija Ribić primio nagradu županijskog školskog sportskog saveza za poseban doprinos razvoju školskog sporta. Nepunih tjedan dana poslije, na temelju prijedloga iz Županije, stigla je i druga nagrada.

 

– Postao sam dobitnik godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskog za školsku godinu 2022./23. Izuzetno sam ponosan na ova postignuća te ovim putem zahvaljujem svim kolegicama i kolegama, koji su prepoznali moj rad te me predložili za ovu veliku nagradu – s logičnim ponosom objavio je Matija.

Svečanost se održala u kristalnoj dvorani hotela Westin, a srce je bilo na mjestu.

– Iskreno, bio je to dosta emotivan trenutak za mene. Taj osjećaj da si uopće tamo, u takvom okruženju, u spektakularnoj dvorani, s najboljim ljudima iz struke u Hrvatskoj… Poseban je to osjećaj. Prođe ti kroz glavu u tim trenucima i što si sve prošao, što je ostalo iza tebe, i ovo je jako lijepo priznanje za sve što sam uspio napraviti, zajedno sa svojom djecom – javio se Ribić nakon što su se dojmovi slegli.

Osim vjerojatno najšireg osmijeha u dvorani, još ga je jedan detalj razdvajao od ostalih.

– Pri nominaciji za nagradu posebno je istaknuto to što smo u Šćitarjevu postali prvaci države s igračima koji se svojim sportom bave isključivo u školi. Nitko od tih dječaka ne trenira u klubu, a to se jako, jako rijetko događa – ističe Ribić, koji uz posao profesora ima i svoj studio za fizičku pripremu sportaša.

Međutim, odbojka je posebna ljubav, bez obzira na to što je nikad nije igrao. Sam je kao klinac pohađao OŠ Eugena Kvaternika, učio od Ivice Hercega, starijega kolege koji otprilike jednako intenzivno doživljava školski sport, u tim danima upoznao se i s odbojkom, nadogradio se kroz fakultet i – počeo stvarati reprezentativce!

Baš se poklopilo da negdje između dvije nagrade koje je Ribić primio stigne poziv u kadetsku reprezentaciju za Stjepana Sokola, klinca iz Kravarskog. U svom je selu napravio prve korake, pa preselio u OK Gorica, da bi od ove sezone preselio u zagrebačku Mladost. Samo tri mjeseca kasnije stigao je poziv u reprezentaciju.

– Već je na toj školskoj završnici bilo vidljivo da je on najbolji odbojkaš svoje generacije u Hrvatskoj, a u klubu je dominirao čak i među starijima. S obzirom na to, ne iznenađuje me ovaj poziv u reprezentaciju, ali me neizmjerno veseli. Posebno mi je drago što je stigao baš ovih dana, kao prekrasan dodatak mojim nagradama, ali i kao dokaz da se trud i rad isplati. Stjepanov primjer je dobar pokazatelj što se sve može postići čak i ako kreneš iz jedne male sredine kao što je Kravarsko – govori Ribić.

I zato, nakon svega, najlogičnije se vratiti na početak. I završiti onako kako smo i počeli.

– Ovo je definitivno moja godina!

Ova objava Godina Matije Ribića: “Profesor sa sela” s razlogom među najboljima u državi! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.