Prijava

Vaša prijava

Uz Nacionalnu i Europsku iskaznicu, osobama s invaliditetom olakšat će se pristup brojnim pogodnostima

[]

Naši sugrađani, osobe s invaliditetom imaju priliku educirati se o projektu ”Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti’‘ čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Agencija za komercijalnu djelatnost partner.

Vijećnici goričkog Pučkog učilišta, sutra u 14 sati tako će biti pojašnjeni svi elementi kompleksnog IT sustava te prikazane Nacionalna i Europska iskaznica te Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom jer će upravo te isprave biti sredstvo kojim će se olakšati osobama s invaliditetom pristup brojnim pogodnostima, ali i pravima na povlastice iz domene Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Proces dodjele povlastica unutar ovog projekta je u potpunosti digitaliziran. Osobe s invaliditetom ostvaruju pravo na izdavanje isprava sukladno zakonskim kriterijima, a isprave se šalju na adresu prebivališta u Hrvatskoj. Zakon propisuje moguću dodjelu povlastica u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Svi koji steknu prava na Nacionalnu iskaznicu automatski dobivaju i Europsku iskaznicu, koja im omogućuje jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU. Ove pogodnosti obuhvaćaju turizam, kulturu (poput muzeja, kazališta i koncerata) i sport.

Važeći dokumenti, rješenja te parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024. Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, kojom se ostvaruje pravo parkiranja diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti također će biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Ulaz na edukaciju u Velikoj Gorici je slobodan.

Ova objava Uz Nacionalnu i Europsku iskaznicu, osobama s invaliditetom olakšat će se pristup brojnim pogodnostima se prvi puta pojavila na cityportal.hr.