Prijava

Vaša prijava

Gorica na Sopića krenula uraganski, a onda… Dva penala s odgodom i poraz u 90.!

[]

Kao da sve skupa nije bilo dovoljno pamtljivo i posebno samom činjenicom da se u Veliku Goricu, prvi put nakon odlaska krajem kolovoza, vratio Željko Sopić, otvaranje nogometnog proljeća ponudilo je i dodatnu dramu. Budući da se snijeg nije maknuo s glavnog terena Gradskog stadiona ni pet dana nakon što je pao, uoči ogleda Gorice i Rijeke do posljednjeg je trenutka trajalo vijećanje hoće li se igrati ili ne. Protiv su bili Riječani, za svi ostali, a na kraju je donesena odluka da se – igra!

S osam minuta zakašnjenja, potrošenih na dogovore i pregovore, Gorica je u utakmicu krenula u očekivanom izdanju, s napadačkim kvartetom Mitrović – Vujnović – Jurić – Matavž, bez kartoniranogo Solde, kao i ozlijeđenih Majstorovića i Ndockyta. Sopić je, s druge strane, istrčao s defenzivnijim Hodžom umjesto Nike Jankovića, s planovima koji su uključivali jedino i isključivo tri boda. Međutim, malo je toga u prvoj fazi utakmice išlo po Sopićevu planu.

Srećom po Goricu i Dinka Jeličića, naravno, jer domaća se momčad definitivno puno bolje snašla u otvaranju utakmice. Nakon samo malo više od dvije minute nogometa, Ante Matej Jurić je s lijeve strane ušao u sredinu, donio loptu na 20-ak metara od gola Rijeke, pa dao udesno za Josipa Mitrovića. Bivši igrač Rijeke loptu je primio, opalio i zatresao mrežu iza leđa nemoćnog Nediljka Labrovića! Praktički nije ni počelo, a Gorica je povela.

Nastavili su Goričani parirati Rijeci i nakon gola, odmaknuli protivnika od svojih vrata koliko god je to bilo moguće, pa u 25. minuti podebljali svoje vodstvo. Tim Matavž bio je u čvrstom duelu s Riječaninom Smolčićem, uspio odnijeti loptu, proslijedio je desno prema Nikoli Vujnović, a on ju je, činilo se na pravu, zahvatio taman dovoljno da se ušulja u gol. Odmah je pomoćni sudac podigao zastavicu, označio zaleđe, ali slijedila je VAR provjera, koja je otkrila dvije stvari. Prvo i najvažnije, zaleđa nije bilo, gol vrijedi, Gorica vodi 2-0! I drugo, strijelac nije bio Vujnović, radilo se u autogolu Smolčića.

Međutim, tu je show s VAR-om tek počeo. Već nakon nešto manje od pola sata Sopić je napravio dvije zamjene, uveo Obregona i Grgića umjesto Pašalića i Ivanovića, a pet minuta poslije Rijeka je dobila – penal! Neobična situacija, jer faul Maloče dosuđen je na rubu kaznenog prostora, da bi nakon nekoliko trenutaka odluka bila promijenjena, a prekršaj prebačen u kazneni prostor. S bijele točke siguran je bio Marko Pjaca.

Mijenjao je Sopić i na predahu, uveo bivšeg igrača Gorice Niku Jankovića umjesto Selahija, a do izjednačenja je došao već nakon nešto više od pet minuta nastavka. Priča je opet bila slična. Ubacivanje iz kornera, lopta leti po kaznenom prostoru, igra se nastavi, pa nakon nekoliko desetaka sekundi sve staje, a iz VAR sobe zovu suca Ercega. On gleda u monitor i presuđuje – još jedna penal za Rijeku. Opet je pucao Pjaca, ovoga puta Ivan Banić je obranio, ali na odbijenu loptu natrčao je izvođač Pjaca i pogodio za 2-2.

U razdoblju koje je slijedilo posebno valja istaknuti fenomenalnu priliku Josipa Mitrovića nakon lucidnog dodavanja Dina Štigleca s boka, bila je to prigoda koja definitivno spada u stopostotne, ali imala je svoje prilike i Rijeka. Blistao je i ovoga puta Ivan Banić, statistički najbolji golman u državi u 2023. godini, a obrana iz 80. minute lako bi mogla pronaći svoje mjesto među najboljim obranama kola…

Dinko Jeličić promijenio je samo jednog igrača, uveo samo Blummela umjesto Mitrovića, a Željko Sopić pokušavao je i na silu doći do potpunog preokreta. Do kojeg je na kraju, u 90. minuti utakmice i došao. Na silu, odnosno nakon gužve poslije kornera. Niko Galešić ostao je zaboravljen na drugoj stativi i poslao loptu u mrežu za konačnih 2-3.

Vremena za žaljenje nema previše, već u nedjelju dolazi Lokomotiva, a tu bi se mogle vidjeti posljedice. Kako na terenu, tako i na igračima, njih 11 koji su morali uložiti ogroman napor, da bi na kraju ostali praznih ruku… Šteta, velika šteta.

Još je veća šteta što je nakon posljednjeg sučeva zvižduka nastala opća makljaža na terenu, letjele su i šake, sudjelovali su tu svi igrači, uključujući i one s klupe, a budući da je utakmica službeno još trajala, stigla je i nova nevolja. Kapetan Filip Mrzljak dobio je izravni crveni karton, Goričanin Blummel i Riječanin Goda žute…

Ova objava Gorica na Sopića krenula uraganski, a onda… Dva penala s odgodom i poraz u 90.! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.