Prijava

Vaša prijava

OŠ Pokupsko: Bez carice Marije Terezije i jednog župnika tko zna što bi bilo!

[]

Osnovna škola Pokupsko počela je s radom upravo na današnji dan, 25.siječnja, davne 1841. godine, i danas su učenici i svi djelatnici, bez velike pompe, ali veselo, proslavili 183. rođendan svoje škole!

– Nismo radili nikakvu posebnu proslavu, nije ‘okrugla’ obljetnica poput one prije tri godine, te posebno obilježavamo. Danas smo se malo počastili i zasladili s dvije torte, čak smo se zaboravili i fotografirati – kaže nam ravnateljica Štefica Facko Vrban.

No, prilika je svakako za podsjetiti se ukratko na neke bitnije događaje i ljude iz duge povijesti ove škole koja se smjestila u prekrasnom okružju Vukomeričkih gorica, u nama susjednoj Općini Pokupsko. Ravnateljica, koja je na toj funkciji već 36 godina, ističe kako stara Spomenica škole, nažalost, nikad nije vraćena iz jedne posudbe, od čega je proteklo već previše vremena, pa se čini da je veliki dio pisane povijesti zauvijek izgubljen. No, neke su sačuvane. Na inicijativu carice Marije Terezije, a pod okriljem crkve, tijekom 19. stoljeća počinju se intenzivnije otvarati škole.

– Izgradnju osnovne škole u Pokupskom inicirao je 1834. godine župnik Ivan Kralj, a počela je s radom 25. siječnja 1841.godine. No, djeca su u to vrijeme rijetko išla u školu, nekima je bila predaleko, neki nisu imali ni prikladnu odjeću i obuću, no najčešće zbog toga što su pomagali roditeljima raditi na zemlji, pogotovo djevojčice – priča ravnateljica.

Prvi učitelj  koji je tu radio bio je Franc Perkanović-Leh, a škola je tada zbog slabog odaziva imala jedan razred.

– Danas u našu školu ide 104 učenika, a osim onih iz Pokupskog, svi drugi učenici su putnici, baš kao i svi učitelji, pa i ja. Nastavnici su iz Velike Gorice, Siska i Zagreba, ja putujem iz Bukevja, s time da imamo i 22 učenika iz susjedne Sisačko-moslavačke županije, te petero učenika u maloj Područnoj školi Hotnja – kaže. Dodaje i kako se kroz godine osjetno smanjio broj učenika, jer prije 30-tak godina bilo ih je duplo više.

Veliki utjecaj ostavio je i učitelj Antun Arnold, koji dolazi podučavati 1867.godine. Tijekom svog 44-godišnjeg službovanja učinio je mnogo za napredak mjesta i na opismenjavanju mnogih generacija djece. Stvorio je i knjižnicu s oko tisuću naslova, no sve je uništeno tijekom Drugog svjetskog rata, zajedno sa školskom zgradom.

Ono što svakako prati povijest, ne samo škole, već čitavog kraja jesu pokupski potresi! Jedan od njih je zabilježen i u svjetskoj znanstvenoj povijesti.

Proučavajući potres jačine 6 stupnjeva po Richteru, koji je 1909.godine zatresao Pokupsko, čuveni hrvatski geofizičar, meteorolog i seizmolog Andrija Mohorovičić došao je do svog epohalnog otkrića – otkrio je diskontinuitet u Zemljinoj kori, odnosno postavio poznatu teoriju o postojanju Zemljine kore. Stoga brojni znanstvenici upravo taj pokupski potres nazivaju i ‘najvažnijim potresom u povijesti čovječanstva’. No, potresi iz ne tako davne prošlosti ostavili su dubokog traga na sadašnjim stanovnicima, pogotovo djeci.

Foto: Posljedice potresa iz 2020.godine brzo su se sanirale

Samo dan prije petrinjskog potresa, zemlja se zatresla u Pokupskom magnitudom od 5,0 prema Richteru 28.prosinca 2020.godine, a oni nešto manjeg intenziteta nastavili su tresti i idućih mjeseci.

– Škola srećom nije imala težih, konstruktivnih oštećenja, pa smo sve vrlo brzo sanirali, u roku par tjedana smo mogli imati nastavu. No, ostalo je puno straha i stresa, kako kod roditelja tako i kod djece, jednostavno nisu se htjeli odvajati. Brzo smo reagirali i organizirali radionice za naše nastavnike, naučili dodatne protokole za potrese, ali i za roditelje sa psihologom, kako bismo svi bilo bolje educirani i tako pomogli djeci. U slučaju da je kod nekog djeteta primijećeno da mu je potrebna dodatno pomoć i to smo organizirali – ispričala nam je ravnateljica Facko Vrban.

Foto: Djeca OŠ Pokupsko u posjeti goričkim vatrogascima

Vraćamo se ljepšim temama, pa doznajemo kako se zahvaljujući redovitom javljanju na natječaje resornog ministarstva, u OŠ Pokupsko provode i sjajne izvannastavne projekte.

– Kroz projekt ‘Kuhačom kroz život’ djeca se upoznaju s tradicijom, razvijaju poduzetnički duh, a tu je i ekološki moment, jer su izrađivali i sirupe od maslačka i bazge. Ove godine imamo projekt ‘Kad se male ruke slože’, jer smo primijetili kako brojna djeca imaju problema s grafomotorikom. Za učenike nižih razreda dva sata tjedno učimo razne vještine kojima razvijamo finu motoriku i kritičko razmišljanje – kaže.

Foto: OŠ Pokupsko učenicima pruža brojne dodatne aktivnosti

Također su zajedničkim dogovorom s roditeljima učenicima zabranili donošenje mobitela u školu, kako bi ih potaknuli na više međusobnog druženja u realnom svijetu. Na to ih potiču i uključivanjem u kreativne i STEM skupine, Biblijsku grupu ili pak Vesele note i Mali putnici, a kroz igru ih pripremaju i za učenje njemačkog jezika.

 

Foto: Škola je smještena u prekrasnom ruralnom krajoliku, pa se svi trude da i njihovo dvorište bude posebno

Ravnateljica ističe i kako je škola bez obzira na manji broj učenika jako dobro opremljena, pogotovo djeci zanimljivom informatičkom opremom, a posebno paze i na uređenje okoliša. To su zamijetili i drugi pa je ova škola nagrađena 2021.godine u sklopu nacionalnog projekta ‘Najljepši školski vrtovi’, a iako su se prvi put prijavili na natjecanje odmah su osvojili 3. mjesto u kategoriji ‘Najljepša učionica na otvorenom’!

Čestitamo 183.rođendan OŠ Pokupsko i vidimo se svi skupa na sljedećoj ‘okrugloj’ obljetnici već za dvije godine!

Foto: Učionica u prirodi OŠ Pokupsko među najljepšima u Hrvatskoj

Ova objava OŠ Pokupsko: Bez carice Marije Terezije i jednog župnika tko zna što bi bilo! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.