Prijava

Vaša prijava

U središnji dio Spomen parka 153. brigade stiže spomenik hrvatskom vojniku visok tri metra!

[]

Spomen park 153. brigade Hrvatske vojske drugu godinu zaredom pridružio se jednoj od najposjećenijih kulturnih manifestacija, Noći muzeja. Veliki broj posjetitelja odlučio se upravo za obilazak ovog jedinstvenog muzejskog prostora, a domaćini iz Udruge pripadnika 153.brigade HV-a, za sve njih su pripremili i ukusnu zakusku, te kuhano vino. Bila je to i prilika za susret nekadašnjih suboraca i zauvijek prijatelja koji su se prisjetili dana ponosa i slave, te popričali o novostima. To je jedno od samo tri takva posebna područja u našoj zemlji, a impresivan broj vanjskih eksponata i unutarnjih koji su smješteni u Spomen domu, smješteni su u Velikoj Buni na čak 26 486 ‘kvadrata’.

Foto: Noć muzeja drugu godinu zaredom i u Spomen parku 153.brigade HV-a u V.Buni/G.Kiš, Cityportal.hr

– Naš Spomen park je jedno od rijetkih takvih područja u Hrvatskoj. Postoji jedan u Karlovcu, a drugi je u Vukovaru i ovaj naš u Velikoj Buni je treći. Najmlađima su posebno zanimljivi vanjski eksponati kojima smo se služili tijekom Domovinskog rata, MiG21, tenk T-55, tu su i raketni bacači, haubice, puške i brojni drugi eksponati, fotografije i dokumentarni film o ratnom putu naše 153. brigade HV-a  – rekao nam je predsjednik Udruge pripadnika 153.brigade HV-a, Ivan Zagorac.

Kroz legendarnu velikogoričku brigadu prošlo je 5818 pripadnika, a 72 branitelja dala su svoje živote za slobodu. Stoga se u unutarnjem prostoru Spomen doma nalazi i Soba pijeteta, a u jednom dijelu izložbenog prostora je i veliki popis s imenima svih pripadnika ove brigade. Na njoj je imena članova svoje uže obitelji, ali i brojna druga poznata imena pronašla i naša sugovornica.

Suprug mi je bio pripadnik 153-će, i svekar Stjepan Sučić je tu na popisu i stric Čedomir Mileusnić, a nažalost i puno onih koji su izgubili živote. Prvi put sam ovdje, muž je inzistirao da idemo i sad mi je baš drago da smo došli – rekla nam je Andrea Sučić.

Foto: Predsjednik Udruge pripadnika 153.brigade HV-a, Ivan Zagorac i prijatelji u Noći muzeja/ G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Andrea Sučić prvi put u obilasku Spomen parka u Noći muzeja / G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Obitelj Sučić u Noći muzeja posjetili su Spomen park 153.brigade HV-a u V.Buni/G.Kiš, Cityportal.hr

Ovaj jedinstveni izložbeni prostor svečano je otvoren prije pet godina, a vrijedni članovi udruge su puni planova za budućnost koja će donijeti nove sadržaje u Spomen park.

– Nastavljamo s rfealizacijom sadržaja sukladno našem planu uređenja. Radimo dugi niz godina na tome, pa se nadamo da će nam ove godine stići i vojni helikopter Mi8, koji će biti otvoren, da ga mlađi posjetitelji mogu razgledati. Radimo i na projektu spomenika hrvatskom vojniku, koji će biti smješten na sredini Spomen parka i ukupne visine od 3 metra, a idejni projekt je izradila Arhitektura Leder, dok će ga napraviti naš akademski kipar Mladem Mikulin – otkriva nam Zagorac.

Foto: Noć muzeja drugu godinu zaredom i u Spomen parku 153.brigade HV-a u V.Buni/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Soba pijeteta u Spomen domu Spomen parka 153.brigade HV-a u V.Buni/G.Kiš, Cityportal.hr

Službeno radno vrijeme Spomen park 153.brigade HV-a u Velikoj Buni je svake subote od 10 – 18 sati i nedjeljom 10-14 sati, no kako poručuju iz udruge, oni su uvijek otvoreni za dogovor oko obilaska njihovog Spomen parka i Spomen doma.

– Ove godine nam je došlo oko 300-tinjak posjetitelja za Noć muzeja, nešto manje od prošle godine. Tijekom čitave godine nam stižu školske grupe s našeg područja i susjednih općina Pokupsko, Kravarsko i Orle. Dolazi nam i dosta posjetitelja iz Zagreba, Varaždina, Čakovca, iz Slavonije i druge organizirane udruge iz svih krajeva. Dolazi i dosta stranih državljana, među kojima i ratni izvjestitelji, profesionalni vojnici, jako ih zanima naš sadržaj, a naša Knjiga dojmova puna je njihovih zapisa – otkriva nam predsjednik Udruge pripadnika 153.brigade HV-a, Ivan Zagorac.

Foto: Noć muzeja drugu godinu zaredom i u Spomen parku 153.brigade HV-a u V.Buni/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Model budućeg spomenika hrvatskom vojniku u Spomen parku 153.brigade

Ova objava U središnji dio Spomen parka 153. brigade stiže spomenik hrvatskom vojniku visok tri metra! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.