Prijava

Vaša prijava

Naš izbornik, naših pet igrača! Na Sesarovu popisu i jedan zaboravljeni igrač Gorice…

[]

U trenucima dok u našem gradu pratimo kako se košarkaši Gorice nose s izazovima u natjecanju koji se zove Prva muška liga, a zapravo je drugi rang natjecanja, s vremena na vrijeme dobijemo priliku podsjetiti se na ono što smo donedavno imali. Gorica je igrala polufinala Kupa i prvenstva, praktički se ravnopravno nosila s najvećim klubovima u državi, a u cijeloj toj priči prolazila su lica, imena, ljudi i igrači koji danas žive na sasvim drugim razinama…

Podsjećanje na te dane dogodilo se i ove zimske srijede, nakon što je izbornik hrvatske reprezentacije Josip Sesar objavio popis igrača za predstojeće kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo 2025. godine. Nacionalnu momčad čekaju ogledi s Francuskom u Brestu i sa Ciprom u Rijeci, a Sesar na raspolaganju neće imati igrače iz NBA lige, dok će ovoga puta moći računati na one koji nastupaju u Euroligi.

Na popisu bivšeg trenera Gorice, kreatora svih najvećih uspjeha velikogoričke košarke, čovjeka nakon čijeg je odlaska Gorica već drugi put skliznula u niži rang, nalaze se 24 igrača. Među njima je najveća zvijezda Mario Hezonja, našao se tu i Luka Božić, koji je zadnje pozive za reprezentaciju odbijao, a na popisu su i petorica bivših igrača Gorice.

Borna Kapusta godinama je nosio igru Gorice, ovaj Koprivničanin proveo je toliko vremena u našem gradu i klubu da smo ga već počeli smatrati svojim, a danas ima status prvog playmakera reprezentacije. Trenutačno je igrač crnogorskog Derby Studentskog centra, igra ABA ligu i sasvim sigurno se veseli novom druženju i radu s trenerom koji ga je istrgnuo iz anonimnosti i uspio od njega napraviti igrača kakav je danas.

Mate Kalajžić jedna je od važnih karika Splita, iz kojeg je došao u Goricu, pa se nakon dvije sezone u njega vratio iz Gorice. U te dvije sjajne sezone dao je ogroman obol svim uspjesima našega kluba, u potpunosti “oživio” svoju karijeru i već u tim goričkim danima došao na rub reprezentacije. Na kojem je i sad, jer sljedeći cilj je upasti na uži popis…

Gorički dres jednu je sezonu, također pod Sesarom, također vrlo uspješno, nosio i Krešimir Ljubičić, trenutačno također igrač Splita. Bio je ovaj centar dio reprezentacije i na onom kvalifikacijskom turniru u Istanbulu, na kojem je Hrvatska briljirala ovog ljeta, a ovoga puta za mjesto u završnoj momčadi borit će se s Ružićem, Jelavićem, Marićem, Brankovićem, ali i još dvojicom bivših Goričana.

Prvi među njima je i puno poznatiji široj javnosti, a ujedno je i jedini koji je u svojoj goričkoj eri “promašio” trenera Sesara. Ante Toni Žižić ima epizode u turskim klubovima Darussafaka i Anadolu Efes, odigrao je i 112 NBA utakmica u dresu Cleveland Cavaliersa, bio igrač velikog Maccabija, a trenutačno je igrač talijanskog Virtusa iz Bologne. Za Goricu je igrao u sezoni 2014-15 i bilježio prosjeke od 16 koševa i osam skokova po utakmici. A bilo mu je 17 godina…

Jednu sezonu, također nepunu, u Gorici je proveo i Ivan Vraneš, peti na ovom goričkom popisu. Centar rođen u Zadru prije 27 godina zaigrao je za naš klub u sezoni 2019-20, ali odigrao je samo 11 utakmica i otišao u statusu prolaznika. Pamtimo iz tog vremena i da nije baš najbolje “kliknuo” s trenerom Sesarom, koji mu je vrlo brzo zahvalio na suradnji i pustio ga da ode u Šibenku, gdje je bio najbolji igrač do odlaska u Rumunjsku. Prošao je nakon toga i francusku drugu ligu, a ove sezone igra sjajno u dresu litavskog Juventusa. Toliko dobro da ga je Sesar, ranijim iskustvima unatoč, također uvrstio na svoj popis.

– Sa svojim suradnicima cijelo vrijeme pratim igre naših potencijalnih reprezentativaca, na temelju kojih smo napravili popis od 24 igrača koji bi trebali odigrati ove dvije kvalifikacijske utakmice. Taj će se popis smanjiti na 15 imena za pripreme, no još je rano za skraćivanje jer su tu i neke sitne ozljede, kao i igrači koji su u razmišljanju mogu li se u ovom trenutku staviti na raspolaganje reprezentaciji. Ovo su, dakle, 24 igrača koja mogu ispuniti obaveze koje ćemo postaviti ispred njih – kazao je Sesar i dodao:

– Pripreme kreću odmah nakon finala Kupa Krešimir Ćosić, dakle u nedjelju, 18. veljače. U Zagrebu imamo tri dana treninga, a zatim transfer za Brest, no do toga ima još vremena. Sad slijede kupovi i u ostalim državama i bitno je da reprezentativci budu zdravi i igraju u dobroj formi, pa ćemo na okupljanju vidjeti kako sve to konačno postaviti.

U svakom slučaju, lijepo je vidjeti da Gorica, barem ovako, gledajući u prošlost, ima “svoju” petorku na Sesarovu popisu. Teško je vjerovati da će baš sva petorica pronaći svoje mjesto u završnih 15, praktički je nemoguće da sva trojica budu na parketu u istom trenutku, budući da trojica pokrivaju istu poziciju, ali lijepo je…

I izaziva nostalgiju.

Ova objava Naš izbornik, naših pet igrača! Na Sesarovu popisu i jedan zaboravljeni igrač Gorice… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.