Prijava

Vaša prijava

Gorica na Maksimiru: ‘Ime protivnika je nevažno, jedini cilj je prekinuti loš niz!’

[]

Sergej Jakirević, Valdas Dambrauskas, Siniša Oreščanin, Krunoslav Rendulić, Samir Toplak, Igor Angelovski i Željko Sopić. Svi su oni pokušavali, ali tek je Dinko Jeličić, osmi u tom nizu, uspio ući u povijest kao prvi trener Gorice koji je pobijedio Dinamo. Bilo je to 21. listopada prošle godine, Vujnović i Jurić zabijali su u pobjedi koja se pamti, a Jeličić je uživao u trenutku.

Cijelih 106 dana poslije vrijeme je za novi okršaj “modrih” i Goričana, ovoga puta u Maksimiru, a trenutak je bitno drukčiji. Dinamo ima svoje probleme, traje to praktički cijele ove sezone, da bi u posljednjih pet utakmica u negativnu seriju ušla i Gorica.

– Čeka nas izrazito zahtjevna utakmica, kod protivnika kod kojeg se teško vaditi, ali mi moramo napraviti sve da zaustavimo naš negativan niz. Momci rade ozbiljno i predano, sa željom da se vratimo u naše gabarite i kvalitetnom igrom, uz energiju na pravoj razinu, pokažemo ono što smo pokazivali u prvom dijelu sezone – uvodno je kazao Jeličić u najavi gostovanja na Maksimiru.

Samo jedan od mogućih 15 bodova u posljednjom razdoblju neizbježno dovodi do nesigurnosti, nedostatka samopouzdanja…

– Kod igrača ne vidim problematičnu mentalnu situaciju, jer svi zajedno svjesni smo da se ovakvi periodi događaju u nogometu. Nažalost, poklopilo se puno faktora koji su utjecali na to. Sve smo pokušali da izbjegnemo takav rasplet, rezultat je otišao totalno u krivo, no ova momčad puno je puta dokazala da ima tu mentalnu stabilnost. Po pitanju rezultata ne možemo ništa garantirati, pogotovo kad je s druge strane Dinamo, no siguran sam da će reagirati puno bolje nego u zadnjoj utakmici protiv Lokomotive. Naravno da smo pogledali i analizirali pobjedu Lokomotive 3-0 na Maksimiru, može se puno toga izvući, a mi ćemo neke stvari pokušati i preslikati na teren – ističe trener Gorice.

Roster je skraćen, osim već duže vrijeme ozlijeđenih Ndockyta i Majstorovića te suspendiranog Mrzljaka, za Dinamo neće konkurirati ni kartonirani Raspopović ni ozlijeđeni Vujnović.

– Roster je skraćen, ali probat ćemo nešto iščarobirati da iznenadimo Dinamo, iako mislim da je u utakmicama poput ove taktika manje bitna. Puno je važnija energija, stav, gard vraćanja u tračnice, što nas je krasilo tijekom dugog perioda prošle i najvećim dijelom ove sezone. Protiv Rijeke smo dobro reagirali, dok s Lokomotivom sve to nije bilo dobro, a toga su igrači i svjesni. I uvjeren sam da će reagirati puno bolje – optimističan je Jeličić.

S lošijim nizom rezultata došlo je i do pada na tablici, sa četvrtog mjesta Gorica je skliznula na šesto, ali odustajanja od visokih ciljeva nema. Kao ni opuštanja zbog “slučaja Rudeš”, odnosno izostanka opasnosti od ispadanja.

– Meni je svaka situacija u kojoj ne osvajamo bodove, u kojoj gubimo utakmice, izrazito teška. I tu nije važno jesam li prvi ili zadnji, borim li se za nešto ili ne. Naša obaveza prema klubu i navijačima je da u svakoj utakmici damo sve od sebe i pokušamo pobijediti. Nekad ne ode u tom smjeru, a to se se ni za što ne borimo… S tim se ne mogu složiti. Ako pogledamo tablicu, vidjet ćemo da je u igri za Europu cijeli niz klubova, što ukazuje na izjednačenost lige. I to je dobro za ligu, jer ja se prvi želim boriti za nešto više, želim to prenijeti na momčad. Ako smo šesti, želim se boriti za peto mjesto. Ako smo peti, želimo biti četvrti… Dok god se možemo za nešto boriti, mi ćemo se boriti. To što je manja mogućnost ispadanja možda se podsvjesno i reflektira kod pojedinaca, ali generalno je nevažno – pojašnjava Jeličić i dodaje:

– Nećemo tražiti nikakve alibije. Ja sam prvi koji je odgovoran za stanje momčadi i ne želim čuti bilo kakav alibi. Nije isto hoćeš li biti četvrti ili peti, odnosno osmi ili deveti. I ne, situacija nam nije komotnija zato što ja ne želim da mi bude komotnija.

S obzirom na izostanak petorice važnih igrača, morat će Jeličić pronaći neka nova rješenja, a bit će i dovoljno prostora za neke od mladih igrača.

– Od prvog dana pokušavamo balansirati između rezultata i prilike za mlade igrače, koje želimo pripremiti da što duže razdoblje mogu na što višoj razini držati prvoligaški kriterij. Ne želim riskirati da izgubim mlade igrače i zato treba biti jako oprezan. Mi živimo od mladih igrača, moramo ih proizvoditi jer klub živi od toga. S druge strane, mi smo prvoligaški klub, želimo nešto više i bolje, želimo napredovati na tablici, a tu se može vidjeti i tko se od tih mladih može nositi s takvom razinom pritiska. Moramo pratiti liniju u oba smjera, do kraja prvenstva – kaže trener Jeličić.

Ništa lakše neće biti Gorici ni nakon Dinama, jer slijede i ogledi protiv Rijeke i Osijeka.

– Nama je u ovom trenutku svaki protivnik ujedno i najteži protivnik. Koji nam god dođe. Naprosto moramo probiti tu barijeru, prekinuti negativan niz, tako da je svaka sljedeća najteža. Svi znamo što je Dinamo. Može on biti u krizi ili ne, ali koncentracija kvalitete je i dalja naglašena. Radimo sve na tome da ih iznenadimo, a hoćemo li uspjeti, vidjet ćemo u nedjelju. U ovom trenutku uopće ne želim razmišljati o imenu protivnika, mi smo najvažniji. Mi i naša reakcija – govorio je Jeličić pa zaključio:

– Očekujem da će Dinamo biti na tragu onoga što su do sad pokazivali, sumnjam da mogu nešto drastično promijeniti u odnosu na ono što su dosad pokazivali. Dobili su Istru, vratili se pobjedama nakon poraza od Lokomotive, ali znamo i da je njima svaka sljedeća utakmica mač nad glavom, jer tako to ide u klubu poput Dinama ako sve ne bude po planu. Hoće li im to biti dodatni pritisak ili dodatni motiv, vidjet ćemo u ovih 90 minuta.

Ova objava Gorica na Maksimiru: ‘Ime protivnika je nevažno, jedini cilj je prekinuti loš niz!’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.