Prijava

Vaša prijava

Poznati (puto)pisci predstavili svoje nove knjige

[]

U punoj dvorani mraclinskog Društvenog doma raspoložena publika srdačno je popratila zanimljiv program najnovijeg izdanja Dučecovih spelancija. Naime, putopisi trojice istaknutih hrvatskih pisaca – Pavla Pavličića, Gorana Tribusona i domaćina sinoćnje priredbe, Ratka Cvetnića – predstavljeni su u sklopu prvog kola biblioteke Šetnje, koju je lani u Petrinim knjigama pokrenuo njihov dugogodišnji zajednički urednik Zoran Maljković. Maljković je istaknuo da mu je motiv bio upravo legendarni putopis “Skitnje” Matka Peića, a Mraclincima je ta Peićeva knjiga osobito pri srcu jer govori i o mraclinskim i turopoljskim danima samog autora. O knjigama – a radi se o Pavličićevih “Deset vukovarskih šetnji, Tribusonovim “Landranjima” i Cvetnićevom putopisu “Čez pole i vrvje” – govorio je leksikograf Mladen Klemenčić, autor i suurednik Turopoljskog leksikona, istaknuvši stilske i tematske kvalitete svake od knjiga. Nažalost, zbog opravdanih razloga Goran Tribuson morao je otkazati gostovanje neposredno prije početka promocije, ali su se nazočnoj publici obratila ostala dvojica autora, dok je odabrane ulomke iz sva tri putopisa pročitao dramski umjetnik Dragan Despot.


Svojim doprinosom u glazbenom dijelu programa – koji je također bio na svoj način putopisan – atmosferi su pridonijele jake mraclinske snage: Ženska vokalna skupina Dučeca, Tamburaški sastav Alibi, duo Vladimir Rogan Riff i Tomislav Vinetić, a ništa slabija ekipa nije bila ni u kuhinji Društvenog doma iz koje su po završetku službenog dijela izvođačima i publici servirani kotlovina Josipa Vukašinca te štrukli s tropom Vesne Tafre.
Uz srdačnu organizacijsku pomoć Pučkog otvorenog učilišta, u ime kojeg je okupljene pozdravila ravnateljica Anita Pišković, Dučec je ostvario još jednu priredbu koja je pridonijela afirmaciji ne samo Mraclina i Turopolja nego – vjerujemo – i nacionalne književnosti. Predsjednik Matija Kos u svom je obraćanju zahvalio gostima, ali i svima koje je ovaj Dučecov projekt okupio u Domu i oko njega.
Uz ostale domaćine i goste sinoćnjoj priredbi nazočili su i dogradonačelnik Neven Karas, popularna spisateljica Julijana Matanović, čelnici goričkoga Zavoda HAZU – akademik Željko Cvetnić i Katja Matković Mikulčić – te mnoge druge osobe goričkoga i mraclinskog javnog života.

Tekst Mraclin Hr

Foto Vitomir Štuban

Ova objava Poznati (puto)pisci predstavili svoje nove knjige se prvi puta pojavila na cityportal.hr.