Prijava

Vaša prijava

Vjernici iz Vukovine, Donje Lomnice i Novog Čiča hodočastili u Dolinu Kardinala

[]

Tradicionalno uoči proslave Stepinčeva, koje će ove godine biti proslavljeno u subotu 10. veljače, u Općinu Krašić pristižu brojni hrvatski vjernici. Trenutno traje devetnica u čast ovom blaženiku, a u Dolinu Kardinala pristigli su i vjernici iz velikogoričkog kraja.

U nedjelju, četvrti dan devetnice na euharistijsko slavlje u krašićku Župu Presvetoga Trojstva stigli su vjernici iz župe Vukovina, a dan kasnije iz Donje Lomnice i Novog Čiča. Prije mise hodočasnici su zajedno s domaćim vjernicima molili križni put na otvorenom.

Foto: FB Župa Krašić i mjesto čašćenja bl. A. Stepinca

Na početku jučerašnjeg misnog slavlja, koje je suslavilo dvadesetak svećenika, sve je pozdravio domaći župnik vlč. Ivan Vučak, inače rodom iz Starog Čiča.
Biskup Mrzljak podsjetio je vjernike na neke crte iz života bl. Alojzija s posebnim naglaskom na razdoblje tijekom i nakon II. svjetskoga rata. Govorio je o njegovoj službi i životu tijekom zatočeništva u Krašiću.

Govoreći potom o zapisima nadbiskupa Stepinca, poručio je da tek „ u ovom novom vremenu mi možemo čitati njegove propovijedi koje nam se mogu činiti malo nekako staromodne, ali su one itekako čvrste. To su ona uporišta na koja čovjek može u bilo kojem vremenu, to su citati Svetoga pisma, to je čvrstoća stava, kršćanskoga stava, kršćanskoga života, kojeg je on ovdje svjedočio. I zato je Krašić zaista jedno posebno mjesto“, rekao je te podsjetio na posljednje dane kardinala Stepinca.

Foto: FB Župa Krašić i mjesto čašćenja bl. A. Stepinca

Vjernicima koji su molili križni put poručio je kako svi možemo promatrati i naš život kao svojevrsni križni put.

– Idemo kroz naš život, pogađaju nas i razne teškoće, i bolesti i starost i nemoć, i neke druge možda teškoće. Ali kad se sjetimo da je netko već išao tim putem i da je trpio, onda možda i mi dobivamo snage. Upravo zato dolazimo onima koji su stavljeni na oltar. Oni su naši zagovornici, oni su naši pomoćnici, oni su s nama, oni nisu samo uspomena, oni nisu samo sjećanje, oni su sadašnjost – naglasio je mons. Mrzljak.

Stepinčevo će biti proslavljeno u subotu, 10. veljače 2024. euharistijskim slavljima u 8, 10:30 te u 18 sati. Središnje slavlje u 10:30 predvodit će umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan, a homiliju će uputiti postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca Juraj Batelja.

Foto: FB Župa Krašić i mjesto čašćenja bl. A. Stepinca

Izvor/foto: FB Župa Krašić i mjesto čašćenja bl. A. Stepinca 

Ova objava Vjernici iz Vukovine, Donje Lomnice i Novog Čiča hodočastili u Dolinu Kardinala se prvi puta pojavila na cityportal.hr.