Prijava

Vaša prijava

FOTO Turopoljci znaju kak’ se nori, bar na jedan dan! Gradonačelnik u suknji, Fašnik na lomači, a Proročica najavila baby boom u Gorici!

[]

Čista srijeda ili Pepelnica ove godine dolazi 14. veljače, no u našem su se kraju fašnički običaji malo promijenili, pa smo svog Princa Fašnika spalili već u subotu navečer. Ispratile su ga gorke suze njegove družice Princeze, ali i pljesak okupljene publike, jer ipak je taj napirlitani lik glavni krivac za ‘sva zla i nevolje’, koje su, srećom sad otišle u prah i pepeo. A da sve prođe kak’ se spada pobrinuo se dvojac iz goričke Javne vatrogasne postrojbe.

U tjeranju zlih duhova pomogle su i brojne fašničke skupine, točnije njih 19, koje su prodefilirale kroz centar grada u Velikoj fašničkoj povorci, a za naklonost strogog žirija, koji ih je pomno motrio s balkona hotela ‘Bijela ruža’ u Zagrebačkoj ulici, borili su se pomno osmišljenim točkama i, naravno, kreativnim kostimima.

Bilo je i puno smijeha i veselja, jer to i jest poanta tog dana za norenje. Tako su poseban show napravile plesačice skupine Hula Hula koje su pozvale gradonačelnika Ačkara da im se pridruži u njihovom nastupu, a kako bi se uklopio u  koreografiju afričkog plesa poklonile su mu i zelenu suknjicu koju je on drage volje obukao, za što ga je publika nagradila velikim pljeskom. A ovim fašničkim rekvizitom je bila oduševljena i najmlađa članica obitelji Ačkar, kojoj je tata drage volje poklonio suknjicu.

Uvijek originalno duhoviti voditelj turopoljske fešte od maškara, Mario Petreković, tako je doznao od proročice iz skupine ‘Đelem, Đelem’, kako će naša Gorica uskoro doživjeti baby boom, a u priči se još jednom našao prvi čovjek grada, kojemu je ova čitačica budućnosti u kristalnoj kugli vidjela još (bar) dvoje djece.

 

Gosti iz Slovenije, Koranti, s upečatljivim maskama mitoloških bića, posebno su se isticali u glasnom tjeranju svakog zla zaglušujućom zvonjavom, ali i u interakciji s brojnom okupljenom publikom koja je pratila Veliku fašničku povorku.

Oduševili su oni i našu Princezu, koja se s njima zanjihala u ritmu zvona, no ubrzo ju je ljubomorni (tada još itekako živahan) Princ Fašnik odvukao iz ruku slovenske konkurencije. Definitivno su odnijeli pobjedu kao maske koje su istovremeno oduševile i strašile gledatelje!

A publika se doista odazvala u velikom broju, pa je veselu povorku pratila od samog početka iz Školske ulice, kroz Zagrebačku sve do krajnjeg cilja na Tuđmancu.  Za sve one koji zbog nekog razloga nisu mogli osobno doći, Turistička zajednica prvi put je omogućila i prijenos uživo, pa više od 5,5 tisuća gledatelja i tim putem pratilo Veliku turopoljsku fašničku povorku.

Osim toga, i među okupljenima su se brojni maskirali, a čitavom tom veselom danu najviše su se veselila djeca. O pobjednicima smo vam već javili, kao i o finalu 115. Turopoljskog fašnika uz koncert Indire Forza, pa vam ovdje nudimo i završni pogled na kratko, ali uvijek slatko (jer krafne su nezaobilazne) fašničko doba u našem gradu. Vidimo se na istom mjestu i iduće godine!

Naslovnica i fotografije u članku: G.Kiš, Cityportal.hr

Ova objava FOTO Turopoljci znaju kak’ se nori, bar na jedan dan! Gradonačelnik u suknji, Fašnik na lomači, a Proročica najavila baby boom u Gorici! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.